Nastasia Andersson – språkbegåvat patentombud med sinne för detaljer

16 oktober, 2023

När Nastasia Andersson utbildade sig till civilingenjör i teknisk nanovetenskap lockades hon av de tvärvetenskapliga elementen i gränslandet mellan kemi, fysik och biologi. Idag ger det henne nycklar till att snabbt sätta sig in i uppfinningar inom många olika tekniska fält. 

Nastasia Andersson fick upp ögonen för rollen som patentombud när en av hennes kurskamrater sökt jobb hos Ström & Gulliksson. Ju mer de diskuterade, desto tydligare blev det att yrket inte var rätt för honom, medan Nastasia hade alla egenskaper som efterfrågades: noggrann, språkintresserad, målmedveten, kommunikativ och med ett brinnande teknikintresse. 

Kurskamraten hoppade av rekryteringsprocessen och rekommenderade Nastasia istället.

– Det blev en matchning, säger hon med ett skratt. 

Några år senare har hon vuxit in i rollen och stortrivs. Att på daglig basis få möjlighet att sätta sig in i tekniska innovationer gör arbetsdagarna intressanta, samtidigt som hon uppskattar juridikens logiska och regelstyrda inslag.

– Jag arbetar med företag inom allt från läkemedels- till järnvägsindustrin. Det i sig har bidragit till att jag teknikmässigt blivit väldigt allmänbildad. Det är häftigt att se hur många idéer som finns där ute och att det finns en stark vilja att göra världen till en bättre plats, säger Nastasia. 

Drivkraften är att ständigt bli bättre på vad hon gör. 

–  Som patentombud är det viktigt att vara noggrann och målmedveten i sitt arbete. Det gäller i alla led, från utformning av en patentansökan till utredning av eventuella patentintrång. Min förmåga att uppmärksamma detaljer gör att jag ställer höga krav på kvalitet, förklarar Nastasia. 

I hennes uppgifter ingår också att hjälpa uppfinnaren att se bredare användningsområden för sina uppfinningar.  

– Utöver att förstå sig på den tekniska lösningen går en stor del av rådgivningen ut på att försöka lista ut vilka beslut som kommer att maximera affärsnyttan för klienten.

Berest och fyrspråkig sedan barndomen

Under Nastasias uppväxt arbetade hennes föräldrar med diplomati i Libanon. Familjen bodde då halvårsvis i Libanon och Sverige, där Nastasia gick i fransk respektive svensk skola. 

Att växa upp med två hemländer innebär att hon idag pratar fyra olika språk – svenska, engelska, franska och arabiska – och att hon har inblick i flera olika kulturer.

– De kulturella skillnaderna mellan länderna är relativt stora. Jag är tacksam över allt jag fått uppleva och tar med mig erfarenheterna som en del av den jag är, säger hon. 

Sina språkkunskaper har hon stor nytta av i sitt jobb. Inte minst av franskan som är ett av de stora patentspråken i Europa. 

– Jag kan gå in och kontrollera översättningar för att se att de är korrekta. Frankrike är en stor marknad för flera av våra kunder.

Vågsurfing i Skåne

Intresset för att resa har hållit i sig även som vuxen. På semester i Portugal fick hon nyligen upp ögonen för vågsurfing, ett intresse hon tagit med sig hem till Sverige. 

– Jag glömmer aldrig första gången jag kom upp på brädan. Det känns nästan surrealistiskt att åka så fort fram över havet.

För att det ska vara möjligt att vågsurfa i Skåne behöver det blåsa upp ordentligt, vilket händer ganska sällan. Som tur är kan hon istället öva på land genom att åka surfskate, en typ av skateboard med svängbar framtruck. 

Maria Weineisen, Europapatentombud om Nastasia: 
– Nastasia är alltid mån om att förstå uppfinningen och om att ha en tydlig dialog med uppfinnaren för att få rätt på detaljerna. Med sin noggrannhet och språkkänsla omvandlar hon sedan informationen till en patentmässigt användbar text. Att hon dessutom är trevlig att arbeta med är en bonus!

Lär känna fler från Ström & Gullikssons team!
I en serie artiklar presenterar vi medarbetare och olika team inom Ström & Gulliksson som alla ger sin bild av branschen, yrket och engagemanget för kunderna.

Erik Broströmer
Nya perspektiv som forskare i Peking

Edmund Lobb
Konsten att balansera affärs- och patentstrategi 

Karin Engdahl 

Nyfiken och engagerad i rollen som patentombud

Årstaxor
Ström & Gullikssons team säkrar hög servicenivå och trygghet 

Sofia Willquist
Om kombinationen strategi, kreativitet och skrivande 

Tiolina Östergren
Om totalenergi, service och viljan att vinna 

Victor Olsson Fekadu
”Förståelse för mekanik – ett mervärde även i innovativ produktutveckling”

Magnus Berglund
Från baddaren till SM och hur bra prestationer leder till bra resultat

Filip Skarp
”Spänningen ligger i den ständiga tillgången till ny teknik och kunskap”

Leif Jörgensson
”Att halka in via inledande mossigheter till utmanande rättigheter”

Emil Tostrup
Snabbfotad patentkonsult med fokus på digital innovation

William Helin
Språkintresserad maskiningenjör hittade rätt som patentombud