Erik Broströmer –  fick nya perspektiv som forskare i Peking

2 oktober, 2023

Erik Broströmer har hunnit nästan ofattbart mycket under sitt arbetsliv: studier i Lunds Maxlabb, en doktorandtjänst vid Pekings universitet, en postdoktortjänst på Harvard och egna patent och uppfinningar. Nu är han sedan några år tillbaka i Lund som patentombud hos Ström & Gulliksson. 
– Det häftigaste med jobbet är den mänskliga kontakten. Att möta någon som efter flera års forskning nått resultat. Det är fantastiskt att få ta del av, säger Erik Broströmer. 

När Erik Broströmer studerade kemi vid Lunds universitet var det intresset för proteinstrukturer som öppnade dörrarna för en fortsatt karriär som forskare. Proteinerna är något som för en lekman kan beskrivas som “kroppens små robotar och byggstenar” och utför en stor del av våra viktiga funktioner i kroppen. 

–  Vilken funktion ett protein har dikteras av dess struktur. Detta gäller inte bara för protein utan för alla makromolekyler. Om man vill förstå hur de fungerar och interagerar så är strukturen en viktig pusselbit, förklarar Erik. 

Och när man vill studera riktigt små saker är Lund inte en dum stad att bo i, här finns nämligen det världskända Maxlabbet – nuvarande Max IV – med slogan We make the invisible visible

– Att få tillgång till ett av världens starkaste synkrotronljusanläggningar var en dröm, säger Erik. 

Doktorandtjänst i Kina

Tack vare sin forskning fick han chansen att börja arbeta vid Pekings universitet (Beida) och valde sedan att börja sina doktorandstudier där. 

– Det var en fantastiskt tid. I Kina fanns det under den här perioden en framtidsoptimism som påminner om den som rådde i Sverige på 1960- och 1970-talen. Det var med en positiv anda som Kina öppnades upp mot omvärlden igen. 

Erik beskriver hur ekonomin rusade samtidigt som idéer och nya projekt välkomnades. 

– Det var en väldigt annorlunda miljö, med ett stort antal duktiga studenter i labbet tillsammans med nya robotar och system för automation. Vi började produktutveckla hybridlösningar som både gick att arbeta med för hand och i automatiserade (s.k. high throughput) system. 

Det dröjde inte länge förrän vissa lösningar kopierades, och det var då Erik såg nyttan av bruksmönster och patent.

– Jag var den första västerlänningen att doktorera inom Life Science vid Pekings Universitet, berättar Erik. 

På labbet ville alla öva på engelska, men i de flesta andra situationer var det kinesiska som gällde. Han fick anstränga sig för att snabbt lära sig språket för att hänga med i snacket på luncher och fika. 

– Jag minns en morgon när jag arbetat sent kvällen innan och låg kvar i sängen och lyssnade på några barn som spelade fotboll ute på gården. Då insåg jag plötsligt att jag förstod vad de sa. Det var häftigt.

Uppfinningar och egna patent

Nästa karriärsstopp var Harvard University.

– Jag har verkligen haft turen att hamna där forskningen är i framkant, säger Erik. 

På Harvard forskade han som postdoktor inom single molecule-mikroskopitekniker. 

Det var en kompromisslös miljö där man siktade väldigt högt och arbetade hårt, men det genomsyrades av en stor spänning och glädje i att upptäcka något nytt. 

Alla siktade mot bra publikationer, men vid Harvard fanns även en medvetenhet om värdet i att värna om att idéer skulle skyddas och komma till användning. Med erfarenhet av patent- och produktutveckling från Kina började Erik få upp ögonen för patentbranschen, men det skulle dröja några år innan han övervägde att börja jobba inom den. 

Det var först när Erik och hans fru kom tillbaka till Sverige 2011 som han fick frågan om han ville börja arbeta hos Ström & Gulliksson. Då kändes tiden rätt att prova något nytt. 

– Med barn i skolålder gläds jag idag åt att ha ett jobb med både stabilitet och flexibilitet, dessutom i en dynamisk och rolig miljö, säger Erik. 

Hjälper kunden se affärsmöjligheter

Med bakgrund inom akademin och erfarenhet av startups, brinner Erik för att ta idéer och uppfinningar vidare till skyddade IP-rättigheter och produkter. 

– Inom större företag finns ofta färdiga strukturer för att ta vara på innovation, men inte alltid för en forskare som saknar affärsidé. Hur kommer patentet vidare då? Ofta är forskare så fokuserade på sin forskning att de inte hinner lägga vikt vid att de löst massor av praktiska problem på vägen, säger Erik. 

Vid Harvard lärde han sig att ibland är den huvudsakliga upptäckten tio år från en praktisk tillämpning, medan de prototyper man utvecklat på vägen för att överkomma praktiska problem, är färdiga uppfinningar. Patent kan då vara ett bra komplement till publikationer för att dessa lösningar inte skall falla i glömska.

– Men det är inte bara viktigt att skydda uppfinningen med ett patent, det är ofta precis lika viktigt att utveckla en affärsidé som kan realisera uppfinningen. 

Som patentombud kan han hjälpa kunder att se affärsmöjligheter och att planera för framtiden. Tack vare Gullikssons advokatbyrå kan de också få snabb hjälp att skriva avtal eller att starta företag. 

Efter att ha spenderat många år inom akademin har Erik stor förståelse för vilka förutsättningar arbetet där sker under, men idag tycker han att det är precis lika kul att hjälpa ett företag med patentansökningar. 

– Det häftigaste med jobbet är den mänskliga kontakten. Att möta någon som efter flera års forskning nått resultat. Det är fantastiskt att få ta del av. Vi har många kunder som vill göra världen bättre och att få hjälpa till är inte dumt. 

Magnus Berglund, partner och Europapatentombud om Erik: 
– Jag har jobbat med Erik i mer än tio år, men jag slutar likväl aldrig att förvånas av hans kunskap inom vitt skilda ämnen och forskningsområden. Samtidigt blir man inte förvånad när han berättar att han är utbildad livräddare eller att han kört tävlingsbana på Isle of Man under Mad Sunday. Lika slående är hans intresse för nya forskningsfält och förmåga att sätta en ny uppfinning i en större kontext. Att Erik dessutom är en person som aldrig ser bekymmer, bara möjligheter, gör att det är lätt att jobba med honom.

Lär känna oss! 
I en serie artiklar presenterar vi medarbetare och olika team inom Ström & Gulliksson

Edmund Lobb
Konsten att balansera affärs- och patentstrategi 

Karin Engdahl 

Nyfiken och engagerad i rollen som patentombud

Årstaxor
Ström & Gullikssons team säkrar hög servicenivå och trygghet 

Sofia Willquist
Om kombinationen strategi, kreativitet och skrivande 

Tiolina Östergren
Om totalenergi, service och viljan att vinna 

Victor Olsson Fekadu
”Förståelse för mekanik – ett mervärde även i innovativ produktutveckling”

Magnus Berglund
Från baddaren till SM och hur bra prestationer leder till bra resultat

Filip Skarp
”Spänningen ligger i den ständiga tillgången till ny teknik och kunskap”

Leif Jörgensson
”Att halka in via inledande mossigheter till utmanande rättigheter”

Emil Tostrup
Snabbfotad patentkonsult med fokus på digital innovation

William Helin
Språkintresserad maskiningenjör hittade rätt som patentombud