”Förståelse för mekanik – ett mervärde även i innovativ produktutveckling”
Mekanik, hydraulik, pneumatik och styrning av elektromekaniska system. För Europapatentombud Victor Olsson Fekadu är drivkraften som patentkonsult att förstå den grundläggande mekaniken bakom uppfinningen, oavsett om det är en rent mekanisk uppfinning eller en avancerad vidareutveckling av en mekanisk uppfinning teknik från flera områden samverkar.
– Min övertygelse är att mekanik och en bas i mekanikens grundprinciper alltid kommer ha ett värde, även i framtida uppfinningar och mjukvaruutveckling.
Att välja maskinteknik som inriktning vid Lunds Tekniska Högskola föll sig naturligt då Victor Olsson Fekadu siktade på en bred utbildning och hade tankar på att jobba som produktutvecklare. Att bli patentkonsult var inte målet från start utan en följd av drivkraften att just jobba brett och strategiskt och en längtan efter att få vara med i utvecklingens framkant.
– Hos många av våra stora klienter finns både mekaniska innovationer och mekaniska system och därtill mjukvara och dataimplementerade uppfinningar. Jag ser det som en gemensam resa och utveckling att tillsammans med klienten vara med och följa utvecklingen av produkter och uppfinningar. Många hittar sätt att optimera och styra i grunden mekaniska produkter och system och kombinera dessa med teknik hämtad från andra områden på nya sätt, säger Victor och berättar att i rollen som patentkonsult har han övat upp sin förmåga att ta till sig ny teknik.
Hans spetskompetens är inom ett minst sagt moget område, men Victor menar att mekanik och mjukvara går hand i hand och att där finns en symbios som han tycker är spännande.
– Jag tycker oftast det är enklast och mest naturligt att börja i de mekaniska aspekterna, det ger kännedom och grundförståelse och gör det enklare för mig att se hur något ska styras till exempel. I och med att jag har erfarenhet av samarbete med flera olika typer av klienter inom olika områden och branscher har jag en stor referensbank att ösa ur i nya uppdrag.
Victor menar att det också handlar om att få en översikt och överblick för att sätta en långsiktig patentstrategi.
– Det är viktigt att tänka stort och proaktivt och att sätta sig in i de långsiktiga affärsstrategierna. Ibland ger de svaret på om man ska omvärdera eller förändra strategin mellan ett företags olika patentfamiljer. Proaktiviteten handlar också om att försöka bidra med mer än det enskilda uppdraget man håller på med.
– Jag tycker jag är en ovanligt “icke-ingenjörig” ingenjör! Allt är inte svart eller vitt ens i mekaniken och patentjuridiken. I slutändan är det ändå människor som avgöra och där blir det ju en glidande tolkningsfråga vad som anses vara en unik uppfinning eller inte. Den utmaningen gillar jag! Det är ett pussel att lägga och att bygga upp en argumentation kräver både tekniskt kunnande och språklig förmåga, säger Victor.
Ett tryggt teamwork som tål utmaningar
Även om Victor ofta jobbar självständigt i de patentärenden han hanterar utgör han en kompletterande kompetens i olika team hos Ström & Gulliksson.
– Jag trivs både med att jobba individuellt och tillsammans. Jag har bakgrund inom fotboll och känner starkt för lagsport som fostrat mig i en viss sorts envishet. Kanske är det just det, ihållighet, som är återkommande i mitt yrkesliv. Att jobba som patentkonsult är i mångt och mycket att hålla på med problemlösning, säger Victor som är van att ge den där extra ansträngningen som krävs både under en 90 minuters match som under en långdragen patentprocess.
Han berättar att i ett framgångsrikt team ingår även ett tätt samarbete med paralegals.
– Paralegals är otroligt viktiga! Inte bara för all formalia och administration men även i kontakten gentemot kund där de har en nyckelroll i att anpassa och skräddarsy processen så att den blir så smidig som möjligt för klienten. Tillsammans skapar vi ett lösningsorienterat team, säger Victor som även varit med om uppdrag där även kunden blir en naturlig del av teamet.
– De klienter jag jobbat med länge blir som kollegor och jag känner ett starkt engagemang. Det kan handla om att bidra med mer än det som krävs för det enskilda uppdraget. Ju bättre man sätter sig in i kunden mål och visioner desto lättare ser man när det är läge att omvärdera, utveckla eller byta strategi. Absolut roligast är när en kund hör av sig för att boka in ett möte med orden: “vi har något nytt på gång”!
Erik Bolmsjö, partner hos Ström & Gulliksson, om Victor Olsson Fekadu:
”Med gedigen ingenjörskunskap är Victor alltid mån om att verkligen förstå de tekniska förutsättningarna som gäller för varje uppfinning. Han är dessutom både snabb och effektiv, men aldrig på bekostnad av den noggrannhet som är ett måste i vår bransch. Hans kompetens och hjälpsamma, serviceinriktade personlighet gör Victor till en viktig medarbetare hos Ström & Gulliksson. Något som vi märker inte minst då klienter år efter år vänder sig till honom för rådgivning och hjälp.”
Hög yrkeskunskap och väl sammansatta team
I en serie artiklar kommer vi att presentera medarbetare och olika team inom Ström & Gulliksson. Först ut var Tiolina Östergren och hennes tankar om totalenergi, service och viljan att vinna kan du läsa här!