Filip Skarp

Filip Skarp – spänningen ligger i den ständiga tillgången till ny teknik och kunskap  

28 mars, 2023

Filip Skarp har lång erfarenhet från industrin och har satsat på att jobba med forskning och utveckling i hela sitt yrkesliv. Som patentkonsult hos Ström & Gulliksson är den självklara utdelningen för Filip att hela tiden få ny kunskap och att uppleva spänningen i själva innovationsprocessen.

Som uppfinnare med flera egna patent påminns han  i rollen som patentkonsult ofta om vad som faktiskt krävs för att jobba i teknikens framkant.

– Det finns många egenskaper som verkligen imponerar på mig när det gäller uppfinnare. Allt ifrån modet att våga satsa på en idé till att inte ge upp. Det är beslutsamhet och ihärdighet som krävs, säger Filip Skarp som gärna är med i processen från början till slut.

– På många sätt är själva innovationsprocessen den mest fascinerande delen av att vara en patentkonsult. En del av min drivkraft ligger i att vara en del av den och att ge stöd åt uppfinnare och företag så de kan nå sin fulla potential. För mig handlar det om att lyfta fram dem som de hjältar de faktiskt är.

På frågan om han i framtiden själv kommer satsa på att uppfinna något igen svarar Filip något svävande. Samtidigt medger han att det är klart att det finns idéer som han hoppas få tid att utveckla framöver och se vart de leder.

– Sen är jag inte säker på att jag har det som krävs. Men jag är oerhört lockad av hela problemlösningsmetodiken! Det handlar om att inte bara se och konstatera ett problem eller förbättringsområde, utan att med kraft och innovation agera för att hitta en lösning.

Filip tror att hans egen bakgrund som medarbetare hos SonyEricsson och Verisure bidrar till att han kan förstå uppfinningar inom olika tekniska områden eller där teknikområden blandas. 

– Eftersom jag själv har arbetat på företag med fokus på forskning och utveckling i många år kan jag säkerställa att det finns en teknisk täckning i ett patent. Mitt mål är att uppfinnaren inte skall behöva spendera dyrbar tid med att förklara grunderna i tekniken utan skall kunna fokusera på uppfinningen. Tillsammans arbetar vi fram en täckande beskrivning av uppfinningen där resan skall vara så bekväm som möjligt för uppfinnaren.

När det gäller service och engagemang fokuserar Filip på att ge samma service till enskilda uppfinnare på mindre företag eller startups som han ger till multinationella industriledande företag. 

– Sen är det klar att större kunder som verkligen kan patent och som har råd och möjlighet att chansa och satsa inte tar samma smäll vid avslag som en mindre kund. För de mindre kunder jag jobbar med blir det påtagligt och ibland avgörande för framtida förutsättningar för deras företag, säger Filip och berättar att det både känns och engagerar att vara med i patentprocessen.

– Att yxa fram formuleringarna och att vara med om att sätta en patentstrategi som ska bära hela vägen är givande. Det finns inget bättre än att se kunder lansera en ny produkt, eller när de har landat en stor affär eller de dagar jag får kontakta en kund och berätta att de fått sitt efterlängtade patent beviljat, säger Filip som inte sticker under stol med att han också går igång på att överbevisa granskare. 

– När en anmärkning kommer från ett patentverk är det läge att skärpa till argumenten och ta ny sats. Ibland har anmärkningen grund, men många gånger finns det goda möjligheter att argumentera för sin sak och har man gjort sitt förarbete väl så går det ofta att motbevisa patentverkens anmärkningar. Det är tillfredsställande att lyckas och jag tycker det är jätteroligt att se produkter där jag varit med och bidragit.

Kompetenta kunder och kollegor – en garanti för givande kunskapsutbyte

Trots att en patentansökan innebär en stor del självständigt och ofta enskilt arbete, ser Filip det som självklart att allt blir bättre med fler ögon på det.

– Att vara patentkonsult är på samma gång en självständig roll och en roll som kräver samarbete. Många gånger kan det faktiskt vara kunden som är de där extra ögonen och den som kritiskt kan granska det man skickar över.

Från 18:e våningen på Ström & Gullikssons kontor i Lund berättar Filip om kunskapsutbytet kollegor emellan. 

– Arbetssättet präglas av en öppenhet där det är självklart att kunna både fråga och ifrågasätta. En så enkel fråga som “Hur tänker du här?” kan leda till diskussioner och hjälp att själv komma vidare. Vår förmåga att utmana och lära av varandra är en av styrkorna hos Ström & Gulliksson. Även om alla har mycket att göra så finns det alltid tid att stötta en kollega genom att diskutera en snårig formulering i en kravsats eller ett lurigt föreläggande från ett patentverk.

Filip drar sig inte från att ta hjälp av kollegor med en annan teknisk bakgrund. Han ser flera fördelar med att ventilera svåra case med en kollega:

– Ibland måste man höra sig själv förklara något högt för att inse vad man ska landa i. Pratar man dessutom med en kollega från ett angränsande teknikområde får man oftare en bredare dialog som i sig kan ge ny kunskap. 

Jan Nilsson, Senior Partner hos Ström & Gulliksson, om Filip:
”Mitt första möte med Filip skedde på en IoT-konferens i Lund och jag slogs av hans nyfikenhet på teknik och hans personlighet som var både säljande och ödmjuk. Vanligtvis rekryterar vi erfarna patentombud eller nyutexaminerade civilingenjörer men Filips långa erfarenhet från industrin och gedigna tekniska kunskaper inom främst elektronik, telekommunikation och mjukvara visade sig passa perfekt i vårt team. Genom sin bakgrund som utvecklare och uppfinnare har han en särskild förståelse för våra kunders behov. En kombination av en öppen kommunikation och förmåga att beskriva komplicerad teknik från scratch gör Filip till en uppskattad samarbetspartner hos både startups och multinationella företag .”

Hög yrkeskunskap och väl sammansatta team 
I en serie artiklar kommer vi att presentera medarbetare och olika team inom Ström & Gulliksson.

Tiolina Östergren
Om totalenergi, service och viljan att vinna 

Victor Olsson Fekadu
”Förståelse för mekanik – ett mervärde även i innovativ produktutveckling”

Magnus Berglund
Från baddaren till SM och hur bra prestationer leder till bra resultat