William Helin – Språkintresserad maskiningenjör hittade rätt som patentombud 

30 augusti, 2023

Bred erfarenhet från patentbranschen gör det enklare för William Helin att se styrkor och svagheter i olika uppfinningar. Efter att ha provat på flera olika patentyrken uppskattar han variationen som patentombud hos Ström & Gulliksson.

Ögonblicken som förändrar ens liv kommer ibland när man minst anar det. Under sista året på civilingenjörsutbildningen tog William Helin en promenad på Östermalm tillsammans med en vän och passerade av en slump Patent- och registreringsverket. 

– Hon berättade att de som gick traineeprogrammet där fick lära sig språk. Jag kunde engelska och tyska men skulle också få lära mig franska om jag blev antagen. 

Som språkintresserad maskiningenjör väckte det Williams intresse. Tjugo år senare kan han titulera sig Europapatentombud och har gedigen kunskap från flera olika delar av branschen. 

– Man kan jobba på tre olika sätt som patentingenjör i Sverige: På Patent- och registreringsverket, inhouse på ett företag eller som konsult på byrå. Jag har provat alla tre. Det är olika hattar och glasögon. 

När han idag sitter med en patentansökan har han stor nytta av att kunna växla perspektiv för att ställa rätt frågor till uppfinnaren och identifiera starka och svaga delar. 

– Kunskap om språk, juridik och teknik är en viktig del av jobbet. Inte minst för att kunna beskriva och ringa in ett patent på ett så bra sätt som möjligt, men för att bli duktig som patentombud behöver man också ha näsa för affärer och förstå sig på människor, säger William Helin. 

Just affärsstrategin ser han som en viktig del i Ström & Gullikssons framgång. Samarbete med advokatbyrån Gulliksson ger en unik konkurrensfördel. 

–  Det innebär att jag och mina kollegor kan ge våra kunder utmärkt IP-rådgivning samtidigt som advokater finns nära till hands när kunden har behov av det.  

Ett yrke med stor variation

Williams ansvarsområde som patentombud är uppfinningar inom mekanik, kort beskrivet “allt som inte faller under kemi eller data”. Det innebär att han dagligen får möjlighet att bekanta sig med ny teknik inom många olika områden. 

– Ibland kommer uppfinningen från ett stort bolag och ibland från ett fåmansbolag som bara består av en person. 

Variationen hos Ström & Gulliksson är något han uppskattar. Vissa kunder träffar han några timmar då och då, andra har han mer regelbunden kontakt med kring gamla och nya patent, frister och förelägganden. Det är inte helt ovanligt att det kommer frågor som behöver hanteras på uppstuds.

 – Nu fick jag till exempel samtal från en uppfinnare som ska visa upp en innovation för en kund nästa vecka, berättar William. 

För att den ska vara skyddad och inte riskera att bli stulen behöver han få iväg en patentansökan med kort varsel. 

När kunderna kommer i mål med en uppfinning är det ofta slutet på en lång resa.

– Roligast är att få se de färdiga produkter jag jobbat med ute på marknaden, säger William. 

Christian Arkelius, Europapatentombud, partner och kontorschef Stockholm om William:
”William är en ’perfect blend’ av en tekniskt kompetent mekanikingenjör och en kunnig patentkonsult. Genom sin långa erfarenhet från såväl industrin, patentverket och konsultyrket samt gedigna tekniska kunskaper inom mekanik är han ett starkt komplement i vårt team i Stockholm. Jag och William jobbar mycket tillsammans för klienter med behov av patentrådgivning inom teknikområden som spänner över mjukvara-mekanik-materialvetenskap och jag uppskattar de gränsöverskridande diskussioner som uppstår i diskussionerna mellan oss och med våra klienter. 

Fredrik Carlsson, Europapatentombud och Team Leader, Stockholm om William:
”Jag uppskattar verkligen att arbeta med William och han skriver alltid väl genomarbetade patentansökningar och svaromål. Williams förmåga att beskriva komplicerad teknik på ett enkelt sätt gör honom till en uppskattad samarbetspartner hos både startups och multinationella företag.” 

Lär känna medarbetarna hos Ström & Gulliksson 
I en serie artiklar presenterar vi medarbetare och olika team inom Ström & Gulliksson.

Årstaxor
Ström & Gullikssons team säkrar hög servicenivå och trygghet 

Sofia Willquist
Om kombinationen strategi, kreativitet och skrivande 

Tiolina Östergren
Om totalenergi, service och viljan att vinna 

Victor Olsson Fekadu
”Förståelse för mekanik – ett mervärde även i innovativ produktutveckling”

Magnus Berglund
Från baddaren till SM och hur bra prestationer leder till bra resultat

Filip Skarp
”Spänningen ligger i den ständiga tillgången till ny teknik och kunskap”

Leif Jörgensson
”Att halka in via inledande mossigheter till utmanande rättigheter”

Emil Tostrup
Snabbfotad patentkonsult med fokus på digital innovation