Emil Tostrup – snabbfotad patentkonsult med fokus på digital innovation

22 augusti, 2023

Som auktoriserat Europapatentombud hjälper Emil Tostrup uppfinnare att säkra patent både i Sverige och internationellt. 
– Något av det roligaste med att arbeta som patentkonsult är att få inblick i framtidens teknik. 

Vid lunchtid är Emil Tostrup en av de medarbetare som gärna drar på sig löparskorna för en snabb runda längs Ribersborgsstranden. Vanan sitter i efter flera år som elitlöpare. Han har tävlat i medeldistans för hemmaklubben Malmö AI, med ett SM-guld i grenen 4 x 1 500 meter som främsta merit. 

Sedan fyra år tillbaka är Emil anställd på Ström & Gullikssons Malmökontor. Här har han arbetat sedan han tog examen som civilingenjör. Rollen som patentkonsult beskriver han som lite av ett doldisyrke. Emil fick upp ögonen för det som en möjlig karriärväg när han gjorde sitt examensarbete hos Ström & Gulliksson. 

– Jag utvecklade en prototyp av en AI-baserad sökmotor för patenttexter, förklarar han. 

Då var det ett nytt sätt att använda sig av AI inom branschen. Idag finns flera AI-baserade lösningar på marknaden. 

Den digitala utvecklingen ritar snabbt om spelplanen inom flera olika yrkesområden. Något som också lett till att efterfrågan på patentkonsulter med digital inriktning är stor. 

Fokus på digitalisering

Alla patentkonsulter hos Ström & Gulliksson har en civilingenjörsutbildning i grunden, men utöver detta har de olika inriktningar för att möta kundernas specifika behov. Emil arbetar framförallt med datorimplementerade uppfinningar.

– Något av det roligaste med att arbeta som patentkonsult är att få inblick i framtidens teknik och se vart samhället är på väg. Automation och AI-baserade tjänster ökar inom de flesta områden. Det leder till att digitala lösningar integreras i allt fler produkter och tjänster. 

Som vardagsexempel kan man inom fordonsteknik se stor skillnad på vilka tjänster som finns i våra bilar idag jämfört med för fem, tio eller tjugo år sedan. Den självkörande bilen syns inte på våra vägar riktigt ännu men en nyare personbil kan utan problem lösa fickparkeringen åt dig.

– I samtal med uppfinnare får jag förståelse för hur nya tjänster fungerar och kan komma att användas i vardagen. Många gånger finns tekniken flera år innan de stora företagen driver på utvecklingen så att den når ut i samhället och får genomslag. 

En succé påverkar inte bara företagens ekonomiska resultat utan även mänskliga vanor och beteenden. Då blir det spännande på riktigt. 

Fördel att ansöka om patent tidigt 

– När man tagit fram en innovation är det viktigt att påbörja en patentprocess så snart som möjligt. Så fort det finns en idé som går att realisera kan vi ansöka om patent, det behöver inte finnas en färdig prototyp, säger Emil.

Som patentombud tar han sedan till både kreativitet och teknisk kompetens för att muta in alla delar där ett patent kan vara relevant – såväl geografiskt som inom specifika användningsområden.

– En del vill ansöka om patent i Sverige, andra internationellt. Det beror på företagets affärsstrategi. Vi har alla nödvändiga resurser som krävs för att driva igenom en patentansökan oavsett företagets geografiska affärsområde. 

Alldeles nyligen blev Emil auktoriserad inom europeisk patenträtt och kan nu lägga Europapatentombud till sin titel. 

– Jag fick besked av EPO i förra veckan att jag är antagen på listan av representanter efter att ha klarat alla fyra deltentor av EQE (European Qualifying Examination).

Björn Andersson, senior partner och Europapatentombud om Emil: 
”Emil är ju den perfekta blandningen av en tekniskt kompetent dataingenjör, en kunnig patentkonsult och en idrottsman med ett stort inre driv.”

Lär känna medarbetarna hos Ström & Gulliksson 
I en serie artiklar presenterar vi medarbetare och olika team inom Ström & Gulliksson.

Årstaxor
Ström & Gullikssons team säkrar hög servicenivå och trygghet 

Sofia Willquist
Om kombinationen strategi, kreativitet och skrivande 

Tiolina Östergren
Om totalenergi, service och viljan att vinna 

Victor Olsson Fekadu
”Förståelse för mekanik – ett mervärde även i innovativ produktutveckling”

Magnus Berglund
Från baddaren till SM och hur bra prestationer leder till bra resultat

Filip Skarp
”Spänningen ligger i den ständiga tillgången till ny teknik och kunskap”

Leif Jörgensson
”Att halka in via inledande mossigheter till utmanande rättigheter”