Björn Andersson

SENIOR PARTNER, EUROPAPATENTOMBUD

PROFIL OCH SNABBFAKTA

Jag har arbetat med patent sedan 1994. Du är välkommen att kontakta mig för hjälp inom alla teknikområden när det gäller intrångs- och giltighetsbedömningar, patenträttsliga frågor och IP-strategi. Har du en ny uppfinning som du vill diskutera patent kring, kan jag antingen hjälpa dig själv (främst inom elektriska och mekaniska områden), eller se till att du får hjälp av någon av mina duktiga kollegor, Ström & Gulliksson är ju en fullservicebyrå med heltäckande kompetens inom alla teknikbranscher.

HUVUDTITEL

Europapatentombud
European Patent Litigator

ÖVRIGA TITLAR

Jurist
Auktoriserat patentombud (SE)
Senior Partner

TEKNIKOMRÅDEN

Elektronik
Mekanik

UTBILDNING

Juristexamen, Lunds universitet
Civilingenjör i datateknik, Lunds tekniska högskola
The Business of Intellectual Property, SIMI Köpenhamn, Danmark

SPRÅK

Engelska
Tyska
Svenska

MEDLEMSKAP

Institute of Professional Representatives (EPI)
Svenska patentombudsföreningen (SPOF)
Svenska föreningen för immaterialrätt (SFIR)
Svenska Industrins IP förening (SIPF)
International Association of Intellectual Property (AIPPI)
International Federation of Intellectual Property Attorneys (FICPI)
Licensing Executives Society International (LESI)
UNION of European Practitioners
American Intellectual Property Law Association (AIPLA)
International Trademark Association (INTA)
European Patent Litigators Association (EPLIT)

TIDIGARE KARRIÄR

Tetra Pak
Awapatent

ÖVRIGA MERITER

IAM Global Leaders (2020-2024), Utmärkelse som en av världens främsta patentexperter på patentombudssidan
IAM Patent 2000: Highly recommended – Individuals: prosecution
MIP IP Stars: Notable practitioner
Medlem i Ström & Gullikssons ledningsgrupp och styrelse
Ungdomsledare i fotboll, BK Höllviken, 2004-2015

Alltid fullt fokus

Jag har svårt att göra något halvhjärtat. När du anlitar mig som ditt patentombud, är mina ledord högsta affärsmässighet och kvalitet, samtidigt som jag ständigt finns där när du och dina affärer behöver rådgivning eller insatser inom IP. Ofta är vi ett helt team av medarbetare på Ström & Gulliksson som engagerar oss i dina ärenden, och då kan min roll gärna vara den som leder och koordinerar det hela och ser till att du får precis den hjälp du behöver. Jag är mer än gärna din primära kontakt på Ström & Gulliksson och ser då helt enkelt till att du är fullt nöjd med oss både idag, och än viktigare, långt fram i tiden. IP och patent är ju investeringar vilkas faktiska värde inte sällan visar sig först i framtiden. Alltid fullt fokus på dig och ditt företag är helt enkelt mitt sätt att återgälda förtroendet som du visar genom att anlita mig och Ström & Gulliksson.

Att göra det svåra lättare

Patent och IP är komplext. Avancerade tekniska frågeställningar ska synkas mot juridiska omständigheter. Affärsambitioner måste få möjlighet att utvecklas även när det finns finansiella begränsningar. Det är klart att uppfinningar och patent innebär fantastiska möjligheter, men kan samtidigt skapa både risker och bekymmer. Som ditt patentombud försöker jag ta ett steg tillbaka för att se hela bilden. Jag vill överväga alla perspektiv i en viss IP-situation för att kunna ge dig mina mest värdefulla råd eller ta fram den effektivaste och smartaste lösningen. Är det något mina två decennier som patentombud har lärt mig, så är det att det faktiskt brukar finnas en lösning på varje problem och att en möjlighet oftast ligger där och väntar bakom en risksituation. Jag vill åtminstone ha det synsättet som utgångspunkt i varje ny IP-diskussion. Du får tillgång till såväl min tekniska expertis och långa erfarenhet som Europapatentombud som mina juridiska kunskaper och den kompetens min juristexamen innebär.

Med tiden har jag kommit att fokusera mer och mer på intrångs- och giltighetsbedömningar, invändningar, rättsliga processer, licensiering och tekniköverföring, samt strategisk IP-rådgivning. Ett annat område jag intresserar mig för är kommersialisering av IP. Detta innebär inte att jag lämnat själva patentskapandet därhän. Tvärtom sätter jag stort värde i att lägga en tillräckligt stor del av mitt arbete på att skriva nya patentansökningar och handlägga dem fram till beviljad ensamrätt. Jag ser detta som nödvändigt för att hålla mig helt uppdaterad när det gäller rättspraxis och de globala utvecklingarna inom patentområdet. Jag ger rådgivning inom alla teknikområden, men när det gäller att skriva eller handlägga patentansökningar gör jag det oftast inom:

  • Mobila enheter och användargränssnitt
  • Trådlös kommunikation/telekom
  • Datorteknik och dataprogram
  • Halvledarteknik och digital kretsdesign
  • Affärsmetoder
  • Informationsbehandling såsom kodning, komprimering, kryptering och signalbehandling
  • Analog och digital elektronik
  • Allmän mekanik