Sofia Willquist – om kombinationen strategi, kreativitet och skrivande 

17 maj, 2023

Sedan Sofia Willquist började hos Ström & Gulliksson för två år sedan arbetar hon med alla slags patentrelaterade frågor och har sin bas i Östergötland och Linköping men tillhör byråns Stockholmskontor.
– För mig är det viktigt att jobba på en patentbyrå där kvalitet och långsiktighet värderas högt. Medarbetarna har en bred och djup kompetens och arbetssätt som både är strategiskt och kreativt. 

– Jag håller verkligen med min kollega Leif om att det är ett kreativt yrke att vara patentkonsult, inte minst när vi ska skriva patentansökningar. Visst finns det en viss form och formuleringar att hålla sig till men inom dessa kan du vara kreativ. När du sen ska skriva en invändning är utmaningen att hitta ett sätt att beskriva korrekt men samtidigt en målande berättelse kring hur saker och ting verkligen fungerar, säger Sofia.

– Att skriva, oavsett om det är en ansökan eller en annan slags text, kräver en kombination av disciplin och inspiration. Jag söker alltid ett flow i skrivandet men ibland handlar det bara om att sätta sig ner och börja. Jag tycker det är väldigt roligt att skriva och har lätt för det, konstaterar Sofia som även debuterat som skönlitterär författare med boken Guldvaggan. 

Även om skrivandet är centralt för Sofia är det i sin yrkesroll i själva mötet med kunderna hon hämtar kraft och får energi. 

– Jag tycker om känslan när man kommer nära en kund och nästan känner sig som en meduppfinnare. När samtalen flyter, kommer nya idéer upp och man bollar olika saker och ting bättre för att få maximalt skydd. Det allra bästa är att få träffa så många spännande människor. Jag blir otroligt glad att se kunder lyckas eller få uppmärksamhet, säger Sofia och nämner Dynamic Code som ett av många bra samarbeten.

Nyligen fick grundaren och VD på bolaget, Anne Kihlgren, priset “Årets näringslivsdiamant” under Näringslivsdagen i Linköping. Sofia var självklart på plats och säger att hon får inspiration av att delta i lokala och regionala evenemang. 

– Denna region är verkligen spännande! I förra veckan deltog jag som åhörare på LEAD demo day – där pitchade bolag genomgått LEADs Boot Up program. Det var glädjande att se bredden hos alla unga bolag som inom en snar framtid kommer att söka investerare. Det känns helt rätt att Ström & Gulliksson har närvaro i en av Sveriges mest aktiva innovationsregioner.

Patentprocessen kräver ett strategiskt synsätt, mod och tålamod 

Sofia brinner för miljöteknik (green tech) men skulle personligen även tycka det vore roligt att jobba mer med food science. Privat har hon utbildat sig till sommelier och konstaterade tidigt att det inte var helt dumt att vara kemist. Samtidigt menar Sofia att ett företag kan hålla på i princip med vad som helst och på vilken tekniknivå som helst och fånga hennes intresse. Nyckeln? Att de förstår och värderar immaterialrätt och ser det som en viktig del i sin affärsmodell.

– Det är viktigt att förstå immaterialrätten och vad den faktiskt innebär. Jag försöker tydlig och förklara genom att visa hur man strategiskt kan använda den. Patentskydd kan ge ekonomisk hållbarhet och leda till fler jobbtillfällen och möjligheter. 

Sofia, som även har erfarenhet från både styrelsearbete och investeringar, är övertygad om att innovationskraft både skapar och bygger värde i företag men att det gäller att förvalta den rätt och hitta rätt väg för att dra full nytta av den.

– Med min drygt femtonåriga erfarenhet har jag följt företag i olika storlekar och med olika vägar till framgång. Det finns verkligen inte en affärsutvecklingsmodell där “one size fits all”. Ibland är det mod som krävs, ibland tålamod. 

Christian Arkelius, Partner och Stockholmschef hos Ström & Gulliksson, om Sofia:

”Första gången jag kom i kontakt med Sofia var för drygt 15 år sedan då vi båda jobbade på en annan patentbyrå. Våra vägar korsades igen och jag slogs av hennes nyfikenhet på teknik men framförallt av hennes kunnande och passion att vilja hjälpa företag att göra ännu bättre affärer med patent och annan IP som verktyg. Genom hennes erfarenhet, dels som Europapatentombud och European Patent Litigator, dels ifrån styrelsearbete, har Sofia en särskild förståelse för affärsstrategiska behov av IP. Det finns många som säger sig vara duktiga på IP-strategier men det som skiljer agnarna från vetet är att faktiskt kunna tillämpa kundernas behov och önskemål i sin strategirådgivning. Sofia tillhör absolut den senare kategorin – hon gör skillnad, på riktigt, för våra kunder och det är det som gör henne till en uppskattad kollega och samarbetspartner.”

Den 1 juni 2023 blir en historisk dag som innebär en stor förändring då det nya enhetliga patentsystemet träder i kraft. Sofia Willquist är en av Ström & Gullikssons European Patent Litigators vilket innebär att hon kan företräda klienter inför den Europeiska patentdomstolen. Övriga är i nuläget: Björn Andersson, Edmund Lobb, Claus Hoffmann och Rikard Roos.


Lär känna medarbetarna hos Ström & Gulliksson 
I en serie artiklar kommer vi att presentera medarbetare och olika team inom Ström & Gulliksson.

Tiolina Östergren
Om totalenergi, service och viljan att vinna 

Victor Olsson Fekadu
”Förståelse för mekanik – ett mervärde även i innovativ produktutveckling”

Magnus Berglund
Från baddaren till SM och hur bra prestationer leder till bra resultat

Filip Skarp
”Spänningen ligger i den ständiga tillgången till ny teknik och kunskap”

Leif Jörgensson
”Att halka in via inledande mossigheter till utmanande rättigheter”