Christian Arkelius

PARTNER, EUROPAPATENTOMBUD

PROFIL OCH SNABBFAKTA

Jag tar ställning för mina klienters affärer! Jag levererar råd i tid och jag vågar ta ställning när jag levererar mina rekommendationer.

HUVUDTITEL

Europapatentombud

ANDRA TITLAR

Partner
Auktoriserat patentombud
Kontorschef, Stockholm
Civilingenjör, Industriell ekonomi

OMRÅDEN

Elektronik

UTBILDNING

Civilingenjörsexamen, Industriell ekonomi, Chalmers, Göteborg (2002)
European Qualifying Examination (2008)

SPRÅK

Engelska
Franska
Spanska
Tyska
Svenska

MEDLEMSKAP

Svenska patentombudsföreningen (SPOF)
Svenska Industrins IP Förening (SPIF)

Svenska föreningen för immaterialrätt (SFIR)
Institute of Professional Representatives (EPI)
International Trademark Association (INTA)

TIDIGARE ARBETSGIVARE

Ström & Gulliksson
Albihns
Awapatent
Ericsson

ANDRA MERITER

IAM Global Leaders (2020-2022), Utmärkelse som en av världens främsta patentexperter på patentombudssidan
IAM Strategy 300 Global Leaders (2021-2022), Recognized as one of the world’s foremost IP strategists
IAM Patent 1000, Utmärkelse som ‘Highly recommended patent professional’’ (2018-2021) och ‘Recommended patent professional’ (2017) i kategorin Patent Prosecution i Sverige
MIP IP Stars, Utmärkelse som Patent Star i Sverige (2017-2021)
IAM Strategy 300, Utmärkelse som ’Top IP Strategist’ (2017-2021)
Utmärkelse som en av Ericssons nyckelmedarbetare två år i rad (2010, 2011)
Hole in one, Perstorp GK, hål 5

Jag tar ställning för mina klienters affärer!

Jag bryr mig om mina kunder och deras affärer! Som patentombud är jag särskilt engagerad i att hitta kreativa, proaktiva och strategiska IP-lösningar för mina kunder. Under mina snart 20 år som patentombud har jag utvecklat en djup förståelse för hur IP kan användas på ett effektivt sätt för klienter med olika behov. Jag är stolt över att leverera rekommendationer i tid och att ta ställning när jag levererar mina åsikter och rekommendationer. IAM och MIP IP STARS har uppmärksammat mig som ett ledande patentombud i Sverige (2017-2022). Baserat på feedback från branschkollegor och klienter har IAM Patent 1000 identifierat mig som ”highly recommended” och säger bland annat: ”Over in Stockholm, Christian Arkelius is one of the most trustworthy European patent attorneys around” (2021) och “/…/ “[he] is one of the most outstanding patent attorneys in Europe. He has an incredible eye for detail and comes up with brilliant ideas for getting you to where you want to be. He has excellent people skills and is the ideal team leader.”(2019) ”/…/”. MIP IP Stars nämner att ”/…/ [I am] highly recommended in [my] fields. [I am] respected by clients and peers alike in electronics and telecoms patent work. Says one client: ”Mr Arkelius is always on his feet and one step ahead in providing timely, star quality advice /…/” (MIP IP Stars, 2017). Jag har också listats av IAM Strategy 300 som en av världens ledande IP-strateger (2017-2022).

Lagarbetet är viktigt för att vinna

Patenträtt är ett område som kräver en kombination av färdigheter inom teknik, juridik och affärer. Därför krävs ett lag av duktiga advokater, patentombud och affärsmän/affärskvinnor för att man ska lyckas med sin patentanvändning. Jag älskar att jobba i en sådan miljö där vi tillsammans delar idéer, kunskap och erfarenhet inom patenträttens område. Att ingå i ett sådant lag är inte bara viktigt för att vinna, det är vansinnigt roligt och lärorikt också!

Inspireras av det taktiska spelet i patenttvister

Från mina erfarenheter av patenttvister har jag lärt mig att verkligen gilla det taktiska spelet mellan två parter i den här typen av patentärenden. Det taktiska spelet involverar inte bara juridiska, tekniska och kommersiella aspekter utan utmanar framförallt mig som patentombud att hitta kreativa och nya idéer hur vi ska vinna tvisten. Det finns alltid en vinnande väg framåt och jag har passionen och uthålligheten att hitta just den vägen för mina klienter.

Mina tidigare uppdrag

Jag fokuserar främst på utlåtandearbete (intrång/giltighet/patenterbarhet), strategisk immaterialrättsrådgivning och patenttvister. Jag ser också till att göra en hel del patentutarbetande och patenthandläggning för att hålla mig uppdaterad med rättspraxis och utvecklingen inom dessa områden. Det är min fasta övertygelse att ett patentombud måste hålla ena foten i patentutarbetande/patenthandläggning för att kunna göra riktigt bra ifrån sig inom tvisteärenden, och vice versa. Min kunskap och mina erfarenheter tillämpas bland annat på följande områden:

 • Datorimplementerade uppfinningar, inkl. artificiell intelligens (AI)
 • Elektroteknik
 • Bläckpatroner och skrivare
 • Elektronik (t.ex. konsumentelektronik)
 • Användargränssnitt (inkl. displayteknik)
 • Informationsbehandling
 • Kommunikationsteknologi såsom telekommunikation (t.ex. GSM / GPRS / EDGE, WCDMA, TD – SCDMA, LTE, 5G/NR, m.fl.)
 • Finansiella handelssystem och lösningar
 • Teknologier för strömmad media
 • Digitalt distribuerade spelsystem
 • Styr- och övervakningssystem (t.ex. säkerhet, jordbruk )
 • Allmän mekanik (t.ex. slipmaskiner)
 • Hushållsapparater