Edmund Lobb – Konsten att balansera affärs- och patentstrategi 

21 september, 2023

Problemlösning i området mellan juridik och teknik, så beskriver Edmund Lobb, UK Patent Attorney och Europapatentombud, sitt yrke. Genom att sätta sig in i både tekniken och affären kan han lotsa kunden rätt under patentprocessen. 

När Brexit närmade sig tog Ed chansen att prova på att bo och arbeta i ett annat EU-land. Efter att ha slängt ut krokar till byråer i flera europeiska länder var det i samtal med Ström & Gulliksson som valet till slut föll på Sverige. 

Både arbetskulturen och den svenska naturen har fått honom att trivas så bra att han fem år senare fortfarande är kvar i Sverige. Han bor i centrala Stockholm med sin hund och ger sig gärna ut på upptäcktsfärder med vattenskoter i skärgården. 

– I Sverige arbetar man inte alla dagens timmar utan det finns tid att njuta av livet. Det är viktigt för det ger energi som jag tar med mig till jobbet. Jag presterar bättre så här, säger Ed. 

Problemlösning

Själv ser Ed problemlösning som en viktig del av sitt jobb.

– Min uppgift är att hjälpa företag att navigera sig igenom patentprocesser och samtidigt få patentstrategin att samspela med affärsstrategin. Detta kan innebära en avvägning mellan olika intressen vid hantering av patentansökningar.

En grundlig förståelse för alla aspekter är nyckeln.

– Affärsstrategi och patentstrategi går hand i hand. Ju mer vi vet desto bättre kan vi utforma patentansökan. 

Frågor han ställer sig i kontakt med en ny kund är till exempel:  Hur särskiljer de sig mot konkurrenter inom samma bransch? Hur snabbt sker utvecklingen inom branschen? Söker de investerare? Jobbar de mot licensiering?

Mjukvara som specialområde

Under sin utbildning på Imperial College London var Eds specialområde flygteknik, men han kom ganska snart fram till att han inte ville arbeta som ingenjör inom industrin. Kombinationen av teknik och juridik fick honom istället att fastna för rollen som patentombud.

– Det är ett trevligt sammanhang att befinna sig. Alla dagar ser olika ut med en stor variation mellan olika typer av kunder och uppfinningar, säger Ed. 

Eds praktik fokuserar främst på datorimplementerade uppfinningar, inklusive artificiell intelligens (AI), men han har också expertis inom rymd, mekanik och andra tekniska områden.

Internationella kontakter

Innan Ed började hos Ström & Gulliksson arbetade han sex år som patentombud på byrå i London. Det internationella perspektivet är något som nu kommer kunderna till del. Att Ed har engelska som modersmål kan komma väl till pass också när byrån behöver uttrycka sig med fingertoppskänsla.

Förutom kollegorna inom Ström & Gulliksson jobbar Ed även tätt med byråns ombud jorden runt. På samma sätt som Ström & Gulliksson är deras representant i Europa så har Ed hjälp av ombuden när kunderna behöver registrera patent i länder utanför Europa . 

– Man lär känna dem ganska väl genom att hantera ärenden tillsammans. Det är trevligt att bygga dessa relationer, och till och med träffas ibland på resor och konferenser. 

Christian Arkelius, delägare och kontorschef i Stockholm om Ed:

– Att rekrytera Ed var ett strategiskt beslut som visat sig värdefullt för flera av våra klienter. Han har en gedigen patentutbildning i både europeisk och brittisk rätt, inte bara vad gäller handläggning av patentansökningar vid patentverk utan också av patentärenden vid domstol. Ed har från start varit en  uppskattad och värdefull förstärkning till vårt team både genom sin kompetens och bakgrund men även genom hans personlighet.

AIPPI World Congress 

Ed kommer att delta på AIPPI World Congress i Istanbul, 22-25 oktober 2023, tillsammans med Fredrik Carlsson. Tveka inte att höra av dig om du är där och intresserad av att träffa Ed eller Fredrik – hör av dig! 

Lär känna oss! 
I en serie artiklar presenterar vi medarbetare och olika team inom Ström & Gulliksson

Karin Engdahl 
Nyfiken och engagerad i rollen som patentombud

Årstaxor
Ström & Gullikssons team säkrar hög servicenivå och trygghet 

Sofia Willquist
Om kombinationen strategi, kreativitet och skrivande 

Tiolina Östergren
Om totalenergi, service och viljan att vinna 

Victor Olsson Fekadu
”Förståelse för mekanik – ett mervärde även i innovativ produktutveckling”

Magnus Berglund
Från baddaren till SM och hur bra prestationer leder till bra resultat

Filip Skarp
”Spänningen ligger i den ständiga tillgången till ny teknik och kunskap”

Leif Jörgensson
”Att halka in via inledande mossigheter till utmanande rättigheter”

Emil Tostrup
Snabbfotad patentkonsult med fokus på digital innovation

William Helin
Språkintresserad maskiningenjör hittade rätt som patentombud