Karin Engdahl – nyfiken och engagerad i rollen som patentombud

14 september, 2023

Karin Engdahls erfarenheter som uppfinnare och patentingenjör inom industrin är en fördel i mötet med Ström & Gullikssons kunder.
– Det är väldigt användbart att jag känner till deras perspektiv och problembild eftersom det innebär att jag kan göra arbetet så enkelt som möjligt för dem. 

En stabil signalöverföring är något vi som konsumenter har nytta av varje gång vi till exempel strömmar en video via mobilen. För att den ska spelas upp i ett jämnt flöde med bra kvalitet behöver en tillräcklig mängd information skickas tillräckligt snabbt till mobilen utan att förändras för mycket på vägen. 

Enkelt förklarat är det här Karin Engdahls specialområde. Som uppfinnare står hon bakom flera patent inom signalbehandling och telekommunikation, med erfarenhet både som forskare på Lunds universitet och som forskare och patentingenjör på Ericsson. 

Det var i den senare rollen hon först kom i kontakt med Ström & Gulliksson. 

– För att hantera den stora mängden uppfinningar på Ericsson hade jag och mina kollegor kontakt med externa patentombud, säger Karin.

Nya perspektiv

Nyfikenhet och vilja att skaffa nya erfarenheter har fått henne att flera gånger skifta yrkesroll. 

– När jag kände att det var dags att byta jobb ringde jag upp Ström & Gulliksson och erbjöd mina tjänster, berättar Karin. 

Ett stort intresse för nya tekniska lösningar gör jobbet som patentombud lockande, liksom arbetskulturen hos Ström & Gulliksson. 

– Det är en relativt liten och familjär arbetsplats samtidigt som kompetensen är hög. Jag har väldigt duktiga kollegor och vi delar gärna kunskap med varandra, säger Karin. 

Hennes tekniska bakgrund och erfarenhet som patentingenjör innebär att hon är väl insatt i de utmaningar kunderna upplever under en patentprocess.

–  Jag har stor nytta av min bakgrund som uppfinnare, men kanske ännu mer av att ha arbetat inhouse som patentingenjör. Jag arbetar en hel del med stora företag som kunder och möter bland beställarna personer som har min tidigare yrkesroll. Det är väldigt användbart att jag känner till deras perspektiv och problembild eftersom det innebär att jag kan göra arbetet så enkelt som möjligt för dem. 

En del kunder befinner sig teknikmässigt inom Karins tidigare specialområde, men hon arbetar gärna bredare än så.

Ständigt lärande

Att det finns utrymme för kompetensutveckling betyder mycket för Karin, som tycker att det kontinuerliga lärandet är något av det bästa med rollen som patentombud.

Just nu debatteras AI flitigt inom branschen. En närmast filosofisk fråga är om en artificiell intelligens kan anges som uppfinnare. Det europeiska patentverket säger hittills nej – en uppfinnare måste vara en människa. Men hur lagen utformas och tolkas i framtiden och på olika håll i världen återstår att se.

– AI är disruptivt inom många olika områden och patentbranschen är inget undantag, säger Karin. 

Hållbarhet – en konkurrensfaktor

En annan fråga som påverkar både teknikbranschen och samhället i stort är hållbarhet. Privat tar Karins intresse för klimat- och miljöfrågor sig uttryck bland annat genom bokhögen på sängbordet och grönsakslandet i trädgården. Men även yrkesmässigt anser hon att hållbarhet är något som bör få större genomslag. 

– Vill man sticka ut som patentbyrå nu och i framtiden, så tror jag att detta är en viktig konkurrensfaktor, både gentemot kunder och vid rekrytering. Det är en fråga som kommer att påverka oss alla genomgripande och den kan inte ignoreras, säger Karin.

Erik Bolmsjö, partner och Europapatentombud om Karin

”Karin är en klippa att ha på kontoret! Hon är en utomordentligt duktig patentkonsult vars rådgivning är mycket uppskattad av våra klienter. Karin är också rent kompetensmässigt i absolut framkant vad gäller avancerad elektronik och radiokommunikation, där vi ser stora behov framöver. Inom Ström & Gulliksson bidrar Karin regelbundet med olika utbildningsinsatser och hon tar ett stort ansvar för att vi alla ska må bra.”

Lär känna oss! 
I en serie artiklar presenterar vi medarbetare och olika team inom Ström & Gulliksson

Årstaxor
Ström & Gullikssons team säkrar hög servicenivå och trygghet 

Sofia Willquist
Om kombinationen strategi, kreativitet och skrivande 

Tiolina Östergren
Om totalenergi, service och viljan att vinna 

Victor Olsson Fekadu
”Förståelse för mekanik – ett mervärde även i innovativ produktutveckling”

Magnus Berglund
Från baddaren till SM och hur bra prestationer leder till bra resultat

Filip Skarp
”Spänningen ligger i den ständiga tillgången till ny teknik och kunskap”

Leif Jörgensson
”Att halka in via inledande mossigheter till utmanande rättigheter”

Emil Tostrup
Snabbfotad patentkonsult med fokus på digital innovation

William Helin
Språkintresserad maskiningenjör hittade rätt som patentombud