Katarina Wetterlundh, HR: Medarbetarnas kompetens är vår viktigaste resurs

24 maj, 2024

För Katarina Wetterlundh är arbetskultur och värderingar inte något mjukt. Hon tar det på största allvar och vill jobba med det på ett konkret och märkbart sätt.
– Det absolut bästa att jobba med HR är människorna jag möter dagligen, medarbetarnas kompetens är ju vår viktigaste resurs. Att dessutom arbeta både strategiskt och operativt ger den bredd som jag verkligen gillar. Som passionerad seglare ser jag många likheter med navigering i mitt arbete. Att ha siktet på målet, vara lyhörd, flexibel och beredd på ändrade förutsättningar. 

Till hösten har Katarina arbetat med HR på Ström & Gulliksson i två år. En tid som gått snabbt och präglats av att lära känna verksamheten, medarbetarna och arbetskulturen. Och inte minst att vara delaktig i vårt spännande arbete med att tydliggöra byråns kärnvärden.

– Jag har förmånen att arbeta tillsammans med medarbetarna där vi gemensamt arbetar med vad vi står för och vad som präglar vårt arbetssätt. Vår arbetskultur helt enkelt! För att ha nära till diskussioner och samtal har vi frivilliga ambassadörer representerade på våra kontor i landet, säger Katarina.

När Katarina pratar om arbetet med värderingar och arbetskultur är det med hängivelse.

– Det berör ju alla och det pågår varje dag, säger Katarina som menar att arbetskultur inte är något som sitter statiskt i väggarna, utan något som ständigt byggs och måste underhållas av alla. Det är nyttigt för alla verksamheter att stanna upp och reflektera, att inte ta allt för givet.

Snabba beslutsvägar, hög teknisk kompetens och gemensamt kundfokus 

– Vi har en mycket platt organisation utan hierarkier samtidigt som ansvarsområdena är tydliga. Detta gör att vi har mycket nära till beslut och att vi kan vara snabbfotade. Kunden är helt central för oss och vi knyter därför ett starkt team kring varje kund för att garantera högsta kvalitet och ansvar.

En annan parameter som särskiljer oss är att alla ombud och konsulter arbetar aktivt i ärendena, oavsett om man är konsult, teamledare eller partner. Av den anledningen har de supporterande teamen HR, paralegals, ekonomi, årstaxor och IT en viktig funktion roll för att kompetensen utnyttjas på bäst sätt, rätt person ska helt enkelt göra rätt sak.

Katarina slås ofta av den mycket höga tekniska kompetens och yrkesstolthet som finns inom Ström & Gulliksson. Hos oss finns verkligen ett driv att bidra till utveckling och innovation.

– Här finns en genuin teknisk passion och nyfikenhet som är grunden för vårt engagemang, stolthet och drivkraft, något jag tror att våra kunder märker. Alla är villiga att gå en extra mil för byrån och för att kunden ska få den absolut högsta kvaliteten.

Noggrann rekryteringsprocess skapar rätt team 

Rekryteringsprocessen hos Ström & Gulliksson har alltid varit tydligt uppstyrd och noggrann, oavsett om det gäller rekrytering av traineer, erfarna patentkonsulter eller administrativa medarbetare.

– Vi arbetar kontinuerligt med att få in rätt kompetens och har ett nära samarbete med olika lärosäten, bland annat Lunds Tekniska Högskola. Genom vårt traineeprogram vill vi attrahera civilingenjörer som har ambitionen och det som krävs för att kunna examineras och tituleras som Europapatentombud. Men oavsett tidigare erfarenhet eller roll hamnar nyanställda aldrig ensamma. Vi säkerställer att alla har en tydlig tillhörighet i ett team och för traineer handlar det också om ett väldigt nära samarbete med sin mentor. Jag ser verkligen fram emot vårt nästa traineeprogram som planeras till 2025.

Rikard Roos, Europapatentombud och Senior Partner:
”För att kunna ge de bästa råden och leverera de bästa tjänsterna handplockar vi medarbetare med hög yrkeskunskap och kompetens, och det gäller oavsett roll hos oss. Utöver våra patentkonsulter och paralegals utgör HR och andra supporterande och administrativa funktioner en otroligt viktig del som dagligen bidrar till att värna om våra kärnvärden och ge den service vår kunder förväntar sig.” 

Upptäck hela teamet hos Ström & Gulliksson!
Vad tycker våra medarbetare om branschen, yrket och vad vi som patentbyrå ger våra kunder? Här är direktlänkar till ett urval av våra medarbetarporträtt, resten hittar du under “Nyheter & artiklar”:

Årstaxor
Ström & Gullikssons team säkrar hög servicenivå och trygghet

Paralegals
En viktig länk för Ström & Gulliksson servicenivå

Maria Weineisen
Om meningsfullhet och målmedvetenhet 

Albin Persson
Dedikerad patentkonsult med sinne för detaljer

Edmund Lobb
Konsten att balansera affärs- och patentstrategi