Maria Weineisen: Om meningsfullhet och målmedvetenhet 

17 april, 2024

Att lära och lära ut. Att utmana och själv utvecklas. Att befinna sig i teknikens framkant och få fördjupa sig i nya ämnen. För Europapatentombud Maria Weineisen är yrkesrollen som patentkonsult mitt i prick. 

Hennes utbildning spänner över flera lärosäten och titlar: Dr. Med. Vet. Molekylär Medicin och Biomedicinska Forskarskolan vid Lunds Universitet, Civilingenjör i Kemiteknik vid Lunds Tekniska Högskola samt biologistudier vid Leopold-Franzens-Universität Innsbruck, Österrike.

Idag är hon Europapatentombud och dessutom ansvarig för Ström & Gullikssons återkommande traineeprogram. Maria Weineisen menar att just lärande i sig, oavsett om det handlar om att lära ut eller själv lära sig nytt, ger energi. 

– Jag är mån om att föra yrket vidare och få yngre ingenjörer att inse hur otroligt spännande det är att få komma nära så många olika innovationer. Det är också roligt att lära andra! Jag tycker om att förklara och se när de förstår, ser sambanden och kopplar varför vi patentkonsulter skriver som vi gör och vad vi vill uppnå. Samtidigt lär jag mig mycket själv när jag möter nyexaminerade ingenjörer. Då får jag tänka på det vi gör från ett annat håll och med nya ögon. 

Föreläsningar, övningar och inlämningsuppgifter. För traineegruppen är det en blandning av inblick och arbete med riktiga ärenden och lärorika fiktiva ärenden från dag ett. Nyckeln till utveckling och lustfyllt lärande är tillit och trygghet, menar Maria: 

– Att skapa en grupp som litar på varandra, där de känner att de kan ställa frågor om och om igen och även att det känns naturligt att be mig eller sina handledare att repetera är viktigt. Handledaren är viktig för att lära ut hur vi bemöter kunder och hur den praktiska delen av arbetet ser ut. En bra patentkonsult är inte bara kunnig inom sitt teknikområde och inom patent, utan är även serviceinriktad och pedagogisk. 

Nörderi och meningsfullhet 

Maria har tidigare studerat och arbetat tvärvetenskapligt, och har erfarenhet från många olika teknikområden. Nu spänner hennes uppdrag över bland annat nyhetsundersökningar, patenterbarhetsbedömningar, analys av patentportföljer, utarbetande av patentstrategier och patentansökningar inom bland annat biokemi, mikrobiologi, medicinsk kemi, organisk kemi, nanomedicin, medicinsk teknik, livsmedelsteknologi, miljöteknik och förpackningsindustrin.

– Jag brukar säga att det enda jag inte jobbar med är innovationer som piper, snurrar och lyser allt för mycket. I huvudsak jobbar jag med uppfinningar inom kemi, läkemedel, förpackningar, miljöteknik och medicinsk teknik. Jag tycker generellt att det är väldigt roligt att lära mig nya saker och även inom olika ämnesområden. Just nu håller jag på att gräva djupare inom ett ämnesområde som angränsar till det jag själv studerat tidigare. Min uppgift är att hitta de där detaljerna som särskiljer uppfinningen från det som redan är känt. Det är inte alltid att företagen själva ser exakt vilken del eller detalj som är själva uppfinningen.

Maria berättar att även om alla uppdrag är spännande i sig finns det såklart en del slutprodukter hon brinner för lite extra. 

– Jag tycker att det är  särskilt speciellt att jobba med produkter som är tydligt livsförbättrande, men det finns olika slags meningsfullhet i alla uppfinningar. Jag vill att det ska gå bra för mina kunder och jag engagerar mig ofta personligen och är mån om att jobbet görs ordentligt. 

Just att kvalitetssäkra ner till minsta detalj är något som Maria är mån om. 

– Jag investerar den tid som krävs och kan vara väldigt kritisk. Jag kan såga en uppfinning för att hitta fram till det som är kärnan och det vi ska skydda för att maxa affären på sikt. Det innebär att jag skräddarsyr alla frågor till mina kunder och att jag är ärlig och noggrann, säger Maria och fortsätter: 

– På sätt och vis är min inställning att det första patentkravet inte nödvändigtvis ska bli godkänt direkt, utan att vi ska invänta Patentverkets kommentarer innan vi svävar in skyddet. Patentverkets uppgift är i grund och botten att bevilja patent, det är en service gentemot uppfinnaren. Men servicen mot samhället i stort är att inte bevilja ett för brett skyddsomfång utan precis för det som är unikt och speciellt med uppfinningen. Varken mer eller mindre. Min uppgift som patentombud blir att med utgångspunkt från Patentverkets kommentarer hitta denna gräns för uppfinningen. 

Magnus Berglund om Maria:
“Maria Weineisen är inte bara en duktig patentkonsult utan hon fyller också en viktig roll hos Ström & Gulliksson som ansvarig för utbildningen av våra nya medarbetare, vilka är vår framtid. När vi rekryterade Maria var just intresset och engagemanget för den egna och andras utveckling en viktig faktor till att vi kände att hon skulle passa in väldigt bra hos oss, vilket också visade sig stämma.”

Ett urval av Marias uppdrag:
Lindhe Xtend: Patenträttigheter ger möjligheter att fortsätta utveckla proteser för högsta livskvalitet 
Re-board: Patentskydd skapar trygghet och öppnar dörrar