Albin Persson – Dedikerad patentkonsult med sinne för detaljer

20 februari, 2024

Att vara dedikerad. Att fokusera på detaljer. Att alltid, utan undantag, sikta på att vinna. För Albin Persson, partner och Europapatentombud hos Ström & Gulliksson, är det en stor del av hans personlighet i rollen som patentkonsult. 
– För mig är det viktigt att kunna stå för det jag gör. Jag vill alltid leverera hög kvalitet och hjälpa mina klienter att positionera sig på marknaden med hjälp av immaterialrätt. 

Med mer än 20 års konsulterfarenhet, ett stort intresse av patenträtt och lång erfarenhet av patentarbete inom flera olika teknikområden blev Albin Persson en del av Ström & Gulliksson för drygt fem år sedan. Här fann han möjlighet till samspel och kunskapsutbyte kollegor emellan.

– Att samarbeta och jobba samspelt för att utvecklas är något jag strävar efter. Jag jobbar ofta och gärna med Björn Andersson. Vi kompletterar varandra, inte minst när det gäller invändningar och överklaganden. Björn har ett tekniskt kunnande och legala kunskaper som kompletterar mig, säger Albin och berättar att de även delar lusten att argumentera.

– Vi tycker båda om det retoriska! Det är extra roligt att använda och dra nytta av motpartens argument för att vinna. Att lyckas vända deras egna inspel till vår fördel vid en tvist ger en särskild känsla.

Albin konstaterar krasst att förlora är inget han hanterar särskilt bra. 

– Det är det värsta som finns. Det är kanske lite synd att jag känner så, egentligen hade jag velat hantera det bättre. Men det hör samman med att jag verkligen blir personligt engagerad i de uppdrag jag har. Dels i att försvara patentet i sig men jag känner även att det är ett stort förtroende att representera klienter och att leverera det resultat de vill ha. Då ingår det att vinna.

Dedikerad med detaljfokus

Albin Persson har erfarenhet från ett flertal olika teknikområden och industrier, däribland: förpackningsindustrin, byggindustrin, livsmedelsindustrin, medicinteknik och marinteknik. Oavsett om han jobbar med utarbetande eller handläggning av nya patentansökningar, nyhetsundersökningar, bedömningar eller om han kastar sig in i arbetet med invändningar eller som tekniskt biträde vill han gärna gå ner i minsta detalj.

– Jag har ett naturligt sinne för detaljer och kan ha lite svårt att släppa. Jag vill gärna ha koll på allt, säger Albin och berättar att han jobbar nära två av Ström & Gullikssons paralegals kring mycket av det administrativa.

– Våra duktiga paralegals är ryggraden i hanteringen av merparten av administrationen. De tar ett stort och viktigt ansvar för all korrespondens och jobbar proaktivt med stor ansvarskänsla. På Ström & Gulliksson finns det bra rutiner som säkerställer kvalitet hela vägen, i alla skeden av en patentprocess finns rätt kompetens för rätt saker även om jag personligen gärna håller mig uppdaterad hela vägen.

Ansvar och engagemang för byråns framtid

Albin är också teamledare för byråns mekanik-team och för tre år sedan blev Albin även delägare, något han då kommenterade genom att lyfta kärnan i byråns framgång.

– Ström & Gulliksson är för mig synonymt med hög kompetens, kvalitet och service för våra klienter. Här finns en företagskultur som sitter i väggarna och som jag är stolt över att få vara en del av. Det är också ett förtroende och ett ansvar att utveckla bolaget i samma anda. Som delägare hoppas jag kunna axla det ansvaret och föra vår företagskultur vidare till nästa generation.

Att bidra på ledningsgruppsnivå är något Albin ser som både utmanande och givande.

– Rekrytering är en stående punkt på agendan och något vi alla i ledningsgruppen ser att vi måste fokusera på för att möta den ökade efterfrågan av våra tjänster. Att börja som patentkonsult hos Ström & Gulliksson innebär att få väldigt många kompetenta och engagerade kollegor, alla team är väldigt vassa inom sitt teknikområde. Här finns dessutom stora möjligheter att utvecklas och att jobba med uppdrag för de allra mest spännande bolagen i Sverige. 

Björn Andersson, Senior Partner och Europapatentombud om Albin:
“Albin är ett patentproffs ut i fingerspetsarna och någon som jag har haft förmånen att känna i många år. Inom Ström & Gulliksson arbetar vi tätt tillsammans som ledare för varsitt konsultteam. När vi välkomnade Albin in i vår delägarkrets var en självklarhet och samtidigt ett spännande beslut med tanke på allt han bidrar med för Ström & Gullikssons framtid.”

Upptäck hela teamet hos Ström & Gulliksson!
Vad tycker våra medarbetare om branschen, yrket och vad vi som patentbyrå ger våra kunder? Här är direktlänkar till ett urval av våra medarbetarporträtt, resten hittar du under “Nyheter & artiklar”:

Edmund Lobb
Konsten att balansera affärs- och patentstrategi

Erik Broströmer
Nya perspektiv som forskare i Peking

Nastasia Andersson
Språkbegåvat patentombud med sinne för detaljer

Karin Engdahl 
Nyfiken och engagerad i rollen som patentombud