Snabbt och säkert framåt för svenska Stilride med sin patenterade teknik STILFOLD 

19 december, 2023

Stilride är ett svenskt teknikföretag med en unik, patenterad lösning där stålplåt och andra material viks i en origami-liknande process. Med starka patenträttigheter sticker företaget ut inom den svenska industriteknik- och elfordons-startupen, och detta på ett sätt som både utmanar och uppmärksammas.
– Ström & Gulliksson har verkligen varit duktiga på att fånga in våra kreativa koncept och omvandla dessa till patentansökningar som beviljats och som har gett oss starka och värdefulla patent, säger Jonas Nyvang, CEO. 

Jonas Nyvang startade bolaget tillsammans med Tue Beijer 2020.

– Det är otroligt spännande att vi från dag ett brutit ny mark med en teknik som är helt unik. Hela chassit på den elscooter vi tillverkar är utskuret ur ett enda stycke plåt. Genom avancerade vikningar och svetsningar får chassit sin unika form. Dessutom minimerar den materialåtgången och även antalet moment i själva tillverkningsprocessen, säger Jonas och berättar att processen även ger en lägre vikt och mindre utsläpp

– Det är många som både tror på och ser potentialen i tekniken som sådan. Senast i november beviljades vi projektpengar från Vinnova vilket kommer att ge oss möjlighet att bredda verksamheten snabbare, berättar Jonas som ser fram emot att delta i Vinnovas satsning att specifikt hitta lättviktsteknologier för cirkulära värdekedjor.

Skräddarsytt team med olika teknikkompetenser för Stilrides patentansökningar

Idag täcker bolagets IP-portfölj STILFOLD, som är själva tillverkningsprocessen, såväl som egna verktyg för formning av arkmaterial, materialdiagnostik och specifika designapplikationer.

– Vi kände tidigt att vi hade något unikt på gång! Genom att jobba grundligt från start har vi byggt upp vårt värdet i vårt företag. Genom att skydda våra uppfinningar har vi även ökat möjligheterna att hitta rätt investerare. Genom det team vi jobbar med hos Ström & Gulliksson får vi tillgång till spjutspetskompetens inom både mjukvara och hårdvara. Att prata med erfarna patentkonsulter ger olika infallsvinklar och de kunde också ge oss råd och alternativ för vägen framåt, säger Jonas.

Christian Arkelius jobbar med bolaget i tätt samarbete med Sofia Willquist och William Helin.

– Stilride är spännande och utmanande! Det som är extra speciellt med Stilride som kund är att deras teknik och affär ställt nya krav på oss som patentbyrå. Vi har fått tänka på ett icke-traditionellt sätt för att möta deras efterfrågan. Vi jobbar ”interdisciplinärt” och nyttjar våra olika teknikkompetenser för att exempelvis samarbeta kring en och samma patentansökan som kan innehålla inslag av mjukvara såväl som materialvetenskap och mekanik, berättar Christian som ser ett stort värde i att vara flera som jobbar direkt med Stilride.

–  Vi jobbar alla tre nära deras affärsidé och utveckling utifrån våra olika kompetensområden. Vi utarbetar och handlägger patentansökningar som ett team snarare än som individer. Genom våra enskilda kompetenser inom mjukvara, material och mekanik har vi på så sätt genom gemensamt hjälpt Stilride att skydda sin teknik. 

Transparens bygger trovärdighet 

Strukturerat, starkt och med mod att satsa. För Stilride var det självklart att tidigt sätta en tydlig IP-strategi för att steg för steg bygga upp ett affärsmässigt och långsiktigt värde. Idag redovisar företaget löpande och öppet status kring sina patent- och patentansökningar på sin hemsida. Något som i grund och botten handlar om trovärdighet, menar Jonas:

– Vi hoppas att vår öppna approach både attraherar potentiella investerare och framtida kunder. Samtidigt vill vi såklart även tidigt visa konkurrenter att det inte är någon idé att utmana oss då det vi gör är helt unikt och våra patentansökningar är det yttersta beviset på det. Vi har från start valt att vara så transparenta vi bara kan vara i vad vi gör, varför vi gör det och hur vi gör det. 

Stark utveckling, snabbt framåt – med målet att öka takten ytterligare 

– Det har verkligen gått snabbt med både patentprocessen och teknikutvecklingen för oss! Men som ivriga entreprenörer och start-up bolag blir vi likväl lite frustrerade av att vi inte är ute med en kommersiell produkt ännu. Nu siktar vi på nästa år, men exakt när hänger lite i luften beroende på hur det går med produktionsstart, säger Jonas och berättar att intresset för deras teknik är otroligt stort.

–  Just för tekniken har vi börjat jobba med flera pilotuppdrag där vi bevisar tekniken i demosyfte för att visa vårt ”know-how”. Idag har vi ett fantastiskt team på strax under tjugo medarbetare som har entusiasm och en stark drivkraft gemensamt.

Lika metodiskt som arbetet med IP-rättigheter pågår lika glädjande är det när ett patent blir beviljat.

– Vi blir såklart jätteglada och firar! De visar ju att vi träffat rätt, säger Jonas som så sent som i höstas fick anledning att korka upp bubbel då Stilride säkrade upp hela tre nya europeiska patent.

Stilride hade sedan tidigare redan ett övergripande svenskt patent för tekniken men Jonas gläds åt att kunna säkra upp såväl metod, mjukvara som maskin genom de nya EU-patenten. Nu väntar bolaget med spänning på bedömning och beslut i ytterligare fyra patentansökningar, bland annat för patent i USA och internationellt. 

Jonas återkommer till vikten av att lägga en bra IP-strategi tillsammans med en väletablerad och ansedd patentbyrå.

– Då vet man när och hur man ska göra saker och ting och kan satsa rätt vid rätt tillfälle.

Industriell origami – STILRIDES första beviljade patent

Det svenska patentet täcker själva kärnteknologin som i sin tur gör det möjligt för STILFOLD att både designa och bygga sofistikerade produkter – allt med hjälp av en unik origami-inspirerad metod. Själva patentet omfattar företagets egenutvecklade programvara STILWARE. Programvaran gör det möjligt för designers att skapa instruktioner för vikning för en datoriserad och automatiserad tillverkning.

STILFOLD kommer att licensieras till designers, tillverkare och ingenjörer som vill minska miljöpåverkan i sina konstruktioner.

– Genom att ha säkrat patent för STILFOLD kan vi dela tekniken med ännu fler företag. Det är på många sätt ett första steg att förverkliga vår vision – vi vill ge framtidstänkande företag, designers och ingenjörer möjlighet att ompröva konventionella tillverkningsmetoder, säger Jonas som även ser patentet som ett erkännande av bolagets originalitet och kreativitet.

Så fungerar STILFOLD

  • Mjukvaran STILWARE samlar information om den önskade formen och egenskaperna hos materialet som används. I dagsläget hanterar tekniken stålplåt och aluminium, men fler material kommer finnas som alternativ framöver.
  • Vikningen simuleras i STILWARE som också skapar ”vikningsinstruktioner” för att ge designen liv.
  • Komponenter i de former och storlekar som behövs skärs ut med hjälp av en laser.
  • Vikningsinstruktionerna skickas till en industrirobot. Robotarmar och verktyg med specialdesignade beslag viker varje del för att skapa den önskade strukturen.
  • Vid behov limmas eller svetsas de vikta delarna, oavsett om det är en balk, hölje, ytstruktur eller exoskelett, för att skapa den färdiga produkten.

STILRIDE 1 kommer bli den första produkten att utnyttja företagets egna, unika tillverkningsprocess Stilfold. Målet är en första begränsad upplaga, en numrerad så kallad ”limited founders edition”, som kommer att tillverkas i mikrofabrik i Nacka Strand utanför Stockholm. 

Kort om STILRIDE

Svenskt teknikföretag med en unik, patenterad lösning där stålplåt och andra material viks i en origami-liknande process. STILFOLD skapar en rad miljöfördelar, framför allt genom ett minskat behov av råvara och antal komponenter, men med bibehållen strukturell hållfasthet jämfört med konventionella metoder.
Tekniken används dels i det egna helägda dotterbolaget STILRIDE SWEDEN för att ta fram el-motorcykeln STILRIDE 1, men licensieras även till andra intressenter.