Tormek – innovation och patentstrategi har säkrat en unik ställning

8 december, 2022

– Att jobba med innovationer och ständigt förbättra våra produkter är en drivkraft som sitter i företagets gener, säger Håkan Persson hos Tormek, ett starkt, globalt varumärke i en nischbransch.
I rollen som VD är han minst sagt operativ och innovationsrik och det är med stolthet han berättar om företaget som med ett tjugotal säkrade patent erbjuder ett komplett system för att uppnå optimal skärpa på alla typer av handverktyg.

Håkan började som försäljningschef och det var ingen slump att det blev just Tormek i Lindesberg, Bergslagen. 

– Jag har ett genuint teknikintresse och har mer eller mindre jobbat med slipning hela livet. Under mina år som säljande tekniker har jag på nära håll sett och exponerats för hur företag löst saker och ting och jag har alltid haft ett intresse för förbättringar och innovation. 

– Steget från idé till att testa och vidareutveckla har aldrig varit långt inom Tormek, berättar Håkan som idag står bakom merparten av de patenterade innovationerna senaste åren som alla har vidareutvecklas tillsammans med det skickliga och teknikkunniga teamet.

– När jag får en idé bollar jag den med fler. Vi grejar och testar! En konstruktör ritar och verkställer och gör det stora jobbet. Dessutom har vi involverade och drivna inköpare och produktionstekniker och numer även en teknisk projektledare. Vår proaktiva säljavdelning fångar många gånger upp behoven på marknaden. 

Tormek och Ström & Gulliksson – sömlöst samarbete präglat av tillit 

Gällande själva patentprocessen är Håkan engagerad, men menar samtidigt att den delvis är svårbegriplig och att det ligger ett stort värde i att anlita expertis och rätt kompetens.

– Företagets grundare, Torgny, var nog betydligt mer aktiv i arbetet och processen kring att söka patent. Han insåg tidigt hur avgörande det var att skydda de allra första konstruktionerna. Att ha hittat ett helt unikt sätt att slipa verktyg på gav möjlighet att genom patent säkra värdet även i framtiden. Idag har vi ett helt system och ett bra patentskydd. Jag ser det som en självklarhet för oss att bibehålla vår position samtidigt som jag gladeligen lämnar över det mesta av arbetet kring det till Christian Arkelius och Ström & Gullikssons medarbetare.

Att Tormeks innovationstakt är fortsatt hög visar även frekvensen på kontakt mellan bolaget och Ström & Gulliksson.

– Vi har ofta något nytt på gång och hörs flera gånger i månaden. Det är en trygghet att ha en dedikerad patentbyrå som Ström & Gulliksson. Där finns en stor kompetens att bemöta eventuella synpunkter från granskare och jag tycker även bevakning och själva hantverket att formulera patentansökningarna rätt har ett stort värde.

En förutsättning för det lyckade samarbetet mellan Tormek och Ström & Gulliksson är tät kontakt präglad av öppenhet och tillit, menar Håkan.

– Christian känner oss väl, vet hur vi tänker och vet vilken kompetens som finns här hos Tormek. Det brukar inte vara mer komplicerat än att vi hör av oss till Christian när vi har utvecklat en produkt. Vi är i trygga händer hos Christian, och numer även hos William Helin som också är involverad. Jag imponeras ofta över hur lätt de förstår vad vi gör vilket märks på de initierade följdfrågorna som ställs. Jag behöver till exempel sällan argumentera och förklara vad vi ser är uppfinningshöjden, säger Håkan. 

I samarbete med Ström & Gulliksson kommer nu fler inom Tormek få inblick i patentprocessen. 

– Det är en sak att ha en patentportfölj men en annan att kommunicera varför det gör oss unika som leverantör av högkvalitativa produkter. Jag tror både marknadssidan och den tekniska sidan han ha nytta av det. 

Globalt varumärke ger kundvård genom utbildning och inspiration

Idag exporterar Tormek till över 35 länder världen över. Bland slutkunderna finns hantverkare, jägare och friluftsmänniskor och inte minst professionella kockar, restauranger men även hängivna hemmakockar med höga krav. Även serviceverkstäder använder Tormeks slipsystem. Största marknaden återfinns i Norden, Tyskland och USA och under pandemin ersattes säljbesök och mässor med uppskattade livesändningar från Lindesberg. Varje vecka utbildades och inspirerades Tormeks kunder på fyra olika språk. Initiativet lockade mellan 50-100 tittare varje gång som också hade möjlighet att interagera och ställa frågor. 

– Många av våra kunder är extremt nördiga och livesändningar landade verkligen väl, berättar Håkan som ser fram emot företagets stundande 50-års firandet nästa år inför vilket de just nu håller på att skapa en jubileumsfilm där såväl närmsta familjen till den numer framlidne grundare och Tormeks allra första kund medverkar.

– Visst har bolaget vuxit och utvecklats genom åren men gemensamt för oss som jobbar här, förr som nu, är att vi alla, på ett eller annat sätt, drivs av att göra saker lite bättre hela tiden. Det handlar om att optimera våra produkter, att behålla vår position och hela tiden röra oss framåt. Vi verkar i vår lilla nisch och känner oss väldigt säkra på det vi gör. Tack och lov har vi inte behövt lägga tid och resurser på några intrång. Vår patentportfölj är stabil och mängden patenträttigheter signalerar i sig att vi är ett starkt bolag!

Tormeks historia i korthet
På 1970-talet hade företagets grundare Torgny Jansson svårt att få marknaden att tro på hans innovativa och nya slipmaskin. Några år tidigare hade Torgny, en ingenjör och hängiven hobbysnickare, själv konstruerat en innovativ lösning för att säkra slipning av riktigt vassa verktyg. Designen visade sig dessutom vara oerhört användarvänlig och pålitlig och patenten godkändes. 1973 grundade Torgny Tormek AB (förkortning för Torgnys mekaniska) med syftet att tillverka och marknadsföra maskinen. Kort därpå började Tormek exportera till Europa och på 80-talet utvecklades universalstödet som kom att bli centralt i Tormeks slipsystem.