”Ta hjälp av varandras kunskaper”

23 september, 2021

Victor Olsson Fekadu, en av Ström & Gullikssons tre nya Europapatentombud, har varit tekniskt intresserad så länge han kan minnas.

Victors teknikintresse gjorde att ingenjörsutbildningen var ganska given för honom. Under studietiden började han intressera sig för yrkesroller där man kunde kombinera teknik med andra områden. Det var så han hittade patentyrket, vilket ledde till att han gjorde sitt examensarbete på en patentavdelning.

Efter examen arbetade han några år som patentingenjör inom transportindustrin där upphandling av patenttjänster var en av hans arbetsuppgifter. Det gav honom insikter om vad som utmärker en bra patentkonsult, som han har haft stor nytta av i sin nuvarande roll.

– När jag samarbetar med liknande kunder så har jag lätt för att sätta mig in i hur det fungerar hos dem, ge råd och arbeta på ett sätt som matchar deras behov.

Närhet till kunder 

När Victor så småningom sökte sig till Ström & Gulliksson var det för att han hade hört att de var bra på rådgivning, arbetade med intressanta kunder och hade stor erfarenhet om patenttvister. Den tydliga kopplingen till Advokatbyrån Gulliksson var också något som tilltalade honom. 

Han har nu arbetat på Ström & Gulliksson i fem år och trivs bra med kombinationen av lagarbetet där man hjälper varandra och det självständiga arbetet med kunder. Det finns en stor flexibilitet i hur man kan hjälpa sina kunder, vilket han uppskattar. 

Victor tycker det är väldigt givande att som patentkonsult få möjlighet att vara med från början. Han sätter stort värde på att få bli involverad i kundernas strategiska arbete och kunna ge råd inför viktiga beslut.

– Jag tilltalas av arbetet med att ha ett övergripande, nästan lite skissartat, koncept och därifrån försöka bena ut vad som är essensen och det strategiska att skydda. Det är i den fasen som kontakten med uppfinnarna blir som mest intensiv.

Helhetsförståelse

Förutom sina tekniska kunskaper, känner Victor att han har nytta av att vara lyhörd och försöka förstå så mycket som möjligt om kundens situation och vilka utmaningar de ställs inför. Han vill inte ge dem ett standardpaket. 

–Det är den goda relationen jag försöker uppnå, som kan ge mig en helhetsförståelse för kundens affärer och förutsättningar. 

Hans egna erfarenheter av hur det är att köpa den tjänst han idag erbjuder är förstås en fördel. Det har gett honom en förståelse för vad som krävs och värderas i den typen av relation.

Samla erfarenhet och dela kunskap

Victor valde att vänta med auktoriseringen tills han bytte från industrin till ombudssidan. Fördelen är att han har varit i branschen ett tag och samlat på sig kunskaper organiskt.

– Jag har en del erfarenheter att hänga upp saker och ting på, vilket förmodligen underlättade när jag pluggade inför tentorna. 

När det kommer till råd till andra som är nyfikna på yrket, så trycker Victor på värdet av kollegorna. Som patentkonsult ställs man inför nya utmaningar hela tiden. Han menar att ingen kan veta allt, men ofta finns det någon som har kunskaper. 

– Om du har möjlighet, ta hjälp av dina kollegor och den kunskapsbank som erfarna patentkonsulter sitter inne på. På Ström & Gulliksson har vi fördelen att vara många som arbetar med olika typer av patentfrågor. Här finns en stor inhousekompetens som jag har förmånen att ta del av.