Rikard Roos deltog tillsammans med CERN i debattsamtal under IPAC´17

24 augusti, 2017

Under en vecka i maj samlade IPAC´17 världens ledande företag och forskare inom partikelfysik. Ström och Gullikssons Managing Partner, Rikard Roos, bjöds in för att tillsammans med CERNdebattera på temat: “Open Source vs Closed Source IP and How the Two Relate to the Business of Particle Accelerators”.

Trenden är tydlig och tillgången av open-source inom i stort sett alla branscher väcker många frågor kring immateriella rättigheter, risker, villkor och ansvar. Rikard Roos tillfrågades för hans erfarenhet och kunskap kring de komplexa frågeställningar som uppstår mellan open-source, patentskydd och kommersiella värden.

– Vi bjöd in Rikard Roos, en erkänd och etablerad Europapatentombud, som dessutom är känd för sin utmärkta kommunikationsförmåga. Särskilt uppskattar vi att att han inte bara gav oss den juridiska vinkeln utan även ett balanserat perspektiv när det gäller öppen vs. closed source-IP, säger Robert Yarbray på ESS.

– Att tillsammans med representant från världens största partikelfysiklaboratorium få diskutera och belysa olika aspekter på open-source inför en publik som samlade världens främsta kärnfysiker var en möjlighet jag inte ville missa, säger Rikard Roos som uppskattade samtalet med CERNs Dr Giovanni Anelli, Head of Knowledge Transfer Group.

– Tillsammans kunde vi från olika infallsvinklar belysa vad som utgör ett reellt kommersiellt värde när det gäller IP och de för- och nackdelar som open-source innebär. Som Europapatentombud navigerar jag i gränssnittet mellan legala ramverk, och vetenskapliga fakta och teorier.