Intensiva första veckor för Ström & Gullikssons nya traineer

10 oktober, 2023

Sedan september 2023 syns tre nya ansikten hos oss. Sally Vizins, Kajsa Ekenberg och Per Görts och har nyss börjat Ström & Gullikssons traineeprogram. Här berättar de om sina upplevelser efter de första veckorna. 

Hur har er första tid som traineer varit?

Per: Den första tiden har varit intensiv, utmanande och framför allt rolig. Jag kastades in i ärenden redan andra dagen, och sedan dess har arbetsuppgifterna blivit mer komplexa. Jag uppskattar detta enormt, då det ger möjligheten att utvecklas i ett högt tempo. 

Kajsa: Det har varit spännande med många intryck och mycket nytt att lära sig. Vi har haft fullt upp på utbildningen där det blivit många intressanta diskussioner och det har varit kul att lära känna alla kollegor.

Sally:  Själv är jag inte på plats som trainee på heltid ännu utan kombinerar det med att skriva klart mitt examensarbete under hösten. Men min första tid som trainee har varit både spännande och lärorik. Ström & Gulliksson har gett ett varmt välkomnande! 

Vilka förväntningar hade ni när ni sökte till programmet?

Per: Innan det började tänkte jag mest på det arbete som skulle utföras. Jag föreställde mig hur jag skrev ansökningar och skickade svaromål. Det är till stor hjälp att guidas av sin mentor som finns till hands för att svara på alla frågor, stora som små, och som kvalitetssäkrar det jag gör. Det är en bra kombination av arbetsuppgifter och utbildning. 

Kajsa: Jag förväntade mig att det skulle vara lärorikt men ganska stressigt i början. Dessutom förväntade jag mig att vi mest skulle få sitta med översättningar i början men vi fick snabbt vara med även på att skriva patentkrav och att svara på förelägganden, vilket gjort att det blivit mycket variation i arbetet. 

Sally: För mig var det en möjlighet att börja arbeta inom en bransch jag kände mig dragen till men tidigare inte visste så mycket om. Efter att ha pratat med flera medarbetare på Ström & Gulliksson blev jag inspirerad att söka. Eftersom jag är en person med stort intresse för problemlösning, ny teknik och språk kändes det som ett självklart val.

Vad har varit mest spännande?

Per: Allt som är nytt är spännande, och allt jag gör är nytt. Om jag skulle välja något mer specifikt skulle det nog vara att skriva och översätta patentkrav. Det otroliga noggranna arbetet som innefattar varenda liten mening är helt annorlunda från något jag gjort förut, och när man väl får till det bra så är det kul. Jag hoppas kunna bli mer självgående inom vissa områden och jag siktar på att bli auktoriserat Europapatentombud.

Kajsa: Det måste nog vara första gången jag fick vara med och rapportera ett föreläggande, vilket också råkade handla om ett teknikområde jag läst mycket om. Jag tyckte att det var väldigt roligt att analysera vad granskaren skrivit och att fundera över hur man kan argumentera för nyhet och uppfinningshöjd. Mitt mål är att försöka vara med på så mycket olika ärenden jag kan och lära mig så mycket som möjligt. På längre sikt har jag som mål att klara European Qualifying Examination!

Sally: Att från första dagen få diskutera och arbeta med autentiska exempel och uppgifter! Jag är mycket tacksam för det förtroende som Ström & Gulliksson har visat mig och längtar tills jag kan ägna mig helt och hållet åt traineeprogrammet. Ju mer jag lär mig desto mer ser jag fram emot att verkligen sätta tänderna i arbetet nästa år!