Innovationsföretaget Mercene Labs: “Patent utgör kärnan i våra affärer”

3 juni, 2024

Med flera framgångsrika produkter inom ytbehandlingar för industriella tillämpningar på marknaden, råder det ingen tvekan: patent är nyckeln för det passionerade innovationsföretaget Mercene Labs
– Vi har från start satsat på att skydda våra innovationer på ett medvetet och strategiskt sätt. Samarbetet med Europapatentombudet Fredrik Carlsson har varit mycket gynnsamt och nyligen har Ström & Gulliksson framgångsrikt försvarat ett av våra viktigaste patent mot en opposition, berättar företagets VD Fredrik Carlborg.


Det går inte att ta miste på grundarnas entusiasm när de berättar om sin innovation:

– Vår innovation i ett nötskal är ett smart sätt att använda uv-ljus av vissa våglängder för att få industriella ytbehandlingar att fästa direkt på svåra underlag. Det innebär att man inte behöver lösningsmedel eller andra aggressiva kemikalier. Vi har hittat ett problemområde som många tillverkare har och genom lyckade experiment hittat fram till unika men enkla lösningar.

Idag återfinns bolagets nuvarande kunder bland större tillverkare av högkvalitativa möbelpaneler och en typisk tillämpning är ytorna i premiumkök. 

– Vi har levererat uv-aktiverade ytbehandlingar till över 20 miljoner kvadratmeter möbelpaneler. Nu står vi inför en spännande period med målet att lansera nya produkter och med möjlighet att väsentligt öka vår försäljning. 

Strategisk patentstrategi sätter riktningen 

Med drygt ett fyrtiotal patent och ytterligare en mängd ansökningar inlämnade följer Marcene en patentstrategi som vittnar om såväl övertygelse som stora framtidsplaner. Bolaget, med rötter i Kungliga Tekniska Högskolan, insåg tidigt att vägen framåt var att säkra upp starka patenträttigheter för att nå ut till investerare och säkra en lönsam utveckling.  

– Vårt unika know-how och vår ständiga utveckling i kombination med patent är övertygande. Vi jobbar ständigt med att hitta det unika, vidareutveckla och förbättra, för att nå fram till attraktiva och lönsamma produkter, säger Tommy Haraldsson, företagets teknikchef, som tillsammans med Fredrik Carlborg delar åsikten att rätt patentombud är en viktig del av detta arbete.

– Fredrik Carlsson har varit med oss länge och vi fann varandra tack vare KTH Innovation och stöd från Vinnova. Idag vet vi hur otroligt duktig han är på att formulera patentansökningar och även hans kompetens när det gäller att försvara patent vid muntliga förhandlingar, säger Tommy och berättar:

– Det patent vi nyligen tvingades försvara var väldigt viktigt då det täcker en del av produkten för vår grundmarknad. Utan det skulle vår position som företag varit svagare på marknaden och det är med stor glädje vi nu nått slutet på en lång invändningsprocess med mycket skriftväxling och extra labbförsök.

–  Att jobba tätt med en patentbyrå som har rätt kompetens och kraft att agera för vår sak är avgörande. Under denna process, och hela resan med våra patent, bidrar Fredrik genom att vägleda och styra upp oss. Han vet exakt vad som behövs och när och kan alltid bolla idéer och diskutera vad vi ska testa gör att lägga oss på rätt nivå, säger Tommy Haraldsson. 

Att jobba nära, transparent och långsiktigt är viktigt när det gäller patent, menar Tommy.

– Vi har bra konversationer och en smidig process. Precis som vi är lyhörda för våra kunders behov och problemställningar så är Fredrik det i nästa led. Han är väldigt duktig och som doktor i ytkemi förstår han allt vi gör otroligt fort. Han har också en känsla för lönsamma affärer och vet att vår styrka som bolag är att vi kan skräddarsy vad vi utvecklar för våra samarbetspartners inom branschen där våra produkter tillämpas. Styrkan i våra patent är också något som våra kunder och samarbetspartners ser ett värde i. 

Mer om Mercene
Mercene är ett innovationsbolag med rötterna från Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Bolaget utvecklar och säljer nya typer av ytbehandlingar, med fokus på resurseffektivitet och miljövänlighet, främst för möbel- och golvindustrin.
mercene.com