Att vara trainee hos Ström & Gulliksson

10 november, 2022

Roligt, utmanande, inspirerande och stimulerande. Så beskriver Ström & Gullikssons tidigare traineer sin upplevelse – och nämner kombinationen av teknik och  juridik som ett av många skäl som gör rollen som patentkonsult intressant. Ta del av Tiolina Östergrens, Nastasia Anderssons, Mathilda Janssons och Emil Tostrups tankar om traineeprogrammet. 

Vad har varit roligast hittills? 

Emil: När man efter några år inom branschen inser hur mycket kunskap man besitter som är oerhört värdefull för våra kunders verksamhet. Då känner man att ens arbete verkligen gör skillnad.

Tiolina: Att lära sig om så många olika produkter och företag. Både i vardagslivet och när man läser nyheter stöter man på sådant som man jobbat med och nu har insikt i hur det fungerar.

Mathilda: Det är roligt att få arbeta inom ett tvärvetenskapligt område, att få kombinera både teknik och juridik. Våra kunder arbetar med olika typer av teknik vilket även ger möjligheten att bredda sin kompetens och lära sig om nya teknikområden. 

Vad har varit mest utmanande hittills?
Emil: Som nybakad civilingenjör utan juridisk bakgrund var det särskilt utmanande att anpassa sig till det legala ramverket som genomsyrar yrket, och att dessutom applicera det på avancerad teknik.

Tiolina: Att hålla många bollar i luften samtidigt. Och att kunna leverera med kort varsel när kunder behöver det. Arbetsflödet är inte alltid jämnt eller möjligt att planera. Det är stor skillnad mot yrken där man har ett större långsiktigt projekt. I jämförelse är det positiva känslan av att regelbundet beta av uppgifter och att få lägga saker bakom sig, och att variationen är stor, vilket gör att det inte blir tråkigt.

Mathilda: Precis som Emil och Tiolina tycker jag nog att det svåraste är att lära sig att ha många bollar i luften samtidigt samt att lära sig en del juridik.

Hur upplever ni arbetsplatskulturen hos Ström & Gulliksson?
Tiolina: För min del upplever jag att man är mån om att jag får det stöd jag behöver och att jag både utvecklas och samtidigt trivs och mår bra. Det är ett stort fokus på kundservice och att hålla hög kvalitet och det känns därför som rätt ställe att bli formad som patentkonsult.

Samarbetet med Advokatbyrån Gulliksson är tätt med många gemensamma uppdrag. Är det något ni märkt av under er tid som traineer?
Nastasia: Absolut! Redan från första start blev jag inkopplad i ett samarbete där våra byråer företrädde en gemensam klient där uppgiften var att göra en utredning om patentintrång. Den fysiska närheten, alltså att vi sitter i kontorsgemenskap i alla städer där vi finns, gör det enkelt att utbyta kunskaper byråerna emellan. Från vårt håll bistår vi med teknisk kompetens och Gullikssons skickliga advokater besitter ovärderlig kompetens som våra klienter har stor nytta av.

Berätta era viktigaste skäl till varför man ska anmäla sitt intresse för traineeprogrammet?
Mathilda: Det finns många skäl att söka till traineeprogrammet! Jag skulle säga att om du vill ha ett jobb med mycket kundkontakt, få utveckla din tekniska kompetens samt lära dig patentjuridik så är detta helt rätt arbetsplats. Du kommer dessutom vara omgiven av kompetenta och stöttande kollegor och du får möjlighet att utbilda dig till Europapatentombud på sikt.

Emil: Om du vill ha inspirerande och stimulerande arbetsuppgifter, härliga och mycket kompetenta kollegor samt stor frihet att utvecklas tycker jag definitivt att du bör överväga att ansöka till vårt Traineeprogram.

Nastasia: Det är otroligt givande att få träffa kloka uppfinnare och få ta del av deras framtidsvisioner. Det är en förmån att få hjälpa företag att förverkliga sina idéer och få vara en del av att främja teknikutvecklingen i vårt samhälle. Är du intresserad av att lära dig juridik, har en god språkkänsla och är nyfiken på framtidens teknik tycker jag det finns goda skäl att anmäla ditt intresse till nästa omgång av vårt traineeprogram.