Tre traineer – tre frågor – våra traineer berättar om första året hos Ström & Gulliksson
Ett drygt år har gått sedan Ström & Gulliksson välkomnade sina tre traineer. Vi frågade Tiolina Östergren, Nastasia Andersson och Emil Tostrup hur deras upplevelse av utbildningen och deras nya yrke har varit så här långt.
Hur har året varit?
Nastasia: Det är inte lätt att sammanfatta. Jag har lärt mig så otroligt mycket och trivs väldigt bra. Häromdagen bläddrade jag igenom gamla anteckningar som jag skrivit i början. När jag läser dem nu framstår det jag skrivit som självklarheter, men då var allting nytt. Jag ser det som ett bevis på hur mycket jag har lärt mig under det här året.
Emil: Jag håller verkligen med Nastasia. Året har varit jättebra och utvecklande på många plan. Från att vara helt ny i flera avseenden, så har man lärt sig att behärska många delar av yrket. Inför förra hösten hade jag ingen glasklar bild över vad jobbet skulle innebära för egen del, men idag känner jag däremot att jag inte hade velat ha det på något annat sätt. På så vis har året i allra högsta grad överträffat mina förväntningar.
Tiolina: Året har varit händelserikt och jag har fått en tydligare bild av vad yrket innebär. Det är väldigt varierade arbetsuppgifter och spännande att få ta del av många olika typer av uppfinningar. Det matchar väl de förväntningarna jag hade när jag började. Kanske jag inte hade förväntat mig så mycket kontakt med kunder och olika företag. Det är ju kul att man får ta del av omvärlden, lära känna människor i olika roller. Det är inte så inrutat, man kommer ut lite i världen.
Vad har varit den största utmaningen?
Nastasia: För min del har det nog varit att acceptera att man inte kan allt från början. Jag var ju färdigutbildad ingenjör när jag började här och nu är jag under utbildning igen. För en resultatinriktad person kan det vara svårt att hantera ibland. Jag vill gärna kunna allt från första stund.
Emil: För mig är det på många sätt en ny värld, men samtidigt en bekant sådan. Även om jag pluggat i många år känns det till viss mån som att börja om från början. Det tog lång tid innan man lyckades lära sig ”språket”, hur man skriver till ombud, kunder och hur man skriver rapporter och svaromål etc. Jag har alltid tyckt att jag behärskar språk bra, men det är en stor skillnad att samtidigt förhålla sig till en särskild metodologi som var ny för mig. Även om man hade den tekniska kompetensen, så ska man kunna skriva om den i den här kontexten och allt vad det innebär.
Tiolina: Det är alltid utmanande med ett nytt jobb. Detta år har Corona gjort det extra utmanande att jobba hemma när man ska lära sig ett nytt yrke. Det är en utmaning, men inte ett jättestort problem. Vi har kontakt med våra kollegor varje dag.
Vad skulle du vilja säga till någon som funderar på att bli trainee?
Nastasia: Mitt generella råd till den som söker jobb är att först och främst rannsaka sig själv och identifiera sina styrkor och svagheter. För att bli en bra patentkonsult är det exempelvis viktigt att man är noggrann, har god språkkänsla och ett genuint intresse för teknikutveckling. Om man känner att man besitter dessa egenskaper har man goda chanser att trivas med yrket i det långa loppet.
Emil: Så länge man är intresserad av att lära sig saker och har en naturlig fallenhet för språk och teknik, så finns det alla möjligheter att bli expert inom detta område. Det är extremt motiverande att veta att det finns hur många möjligheter som helst att utvecklas inom branschen, och det är väldigt roligt att arbeta med och forma den allra senaste tekniken innan någon annan ens vet om att den finns.
Tiolina: Personligen skulle jag säga: Sök! Om man gillar både det analytiska och tekniska, men även att socialisera och lära om samhälle och juridik. Det känns som att det är ett av de roligaste jobben man kan ha. Att som ingenjör få jobba så brett och få använda så stor del av sin utbildning. Tror det finns få yrken som är så varierande.
Vad händer härnäst?
Utbildningen fortsätter en bit in på nästa år och våra trainees tar alltmer eget ansvar allteftersom de behärskar olika delar av yrket. Nästa mål är att uppnå titeln European Patent Attorney (Europeiskt patentombud), som är en erkänd auktorisationstitel. För det krävs att man klarar ett antal omfattande tentor vid Europeiska Patentverket. Första steget är att klara en förtenta som går våren 2022.
Europapatentkonsulten Maria Weineisen är ansvarig för Ström & Gullikssons traineeutbildning.