Tre traineer om Ström & Gullikssons traineeprogram

22 januari, 2019

Stor frihet och starkt stöd. Ett speciellt och tidskrävande hantverk. Vikten av att hela tiden sträva efter att förstå och förbättra sig. Så summerar tre av Ström & Gullikssons traineer sin första tid på patentbyrån och de stimulerande utmaningarna de mött hittills på vägen mot att bli auktoriserade Europapatentombud. Just nu söker vi traineer – läs mer här! 

Georg Wolgast
“Att skriva patentansökningar är ett roligt och på många sätt ett speciellt hantverk”

“För oss traineer är det tekniska intresset vår gemensamma grund. Vi tycker alla om att grotta ner oss i detaljer och specialintressen och själv valde jag mellan att doktorera eller att söka hit. Jag är glad att jag valde traineeprogrammet och Ström & Gulliksson för här utmanas jag och får hela tiden testa nya saker. Ingen vecka är den andra lik och jag tycker om variationen och att inte fastna för länge i en och samma uppgift. Jag har en bred utbildningsbakgrund och det är en förmån att jag får använda allt jag har lärt mig. Att skriva patentansökningar är ett roligt och på många sätt ett speciellt hantverk. Att ha ett stort intresse för språk och att hela tiden vara öppen för att förbättra sig är väldigt viktigt. Även om vi traineer förväntas bidra och jobba från start så har vi hela tiden ett starkt stöd och det är en lärorik process även utanför de enskilda utbildningstillfällena. S&G:s blandning av teknikområden och typer av kunder är intressant och det är spännande att få jobba med stora varumärken som jag själv känner igen och otroligt givande att få jobba med mindre företag i uppstartsfasen och där komma nära den ursprungliga uppfinningen, innovationen och idén.”

 

Filip Skarp:
Traineeprogrammet är individanpassat och gav mig möjlighet att jobba från dag ett

“Ström & Gullikssons traineeprogram är individanpassat och just för att byrån värnar om noggrannhet och kvalitét i alla led ger de oss traineer frihet att jobba självständigt från start. Detta sker med stöd, korrektur och återkoppling från erfarna och auktoriserade patentkonsulter. Här får jag hela tiden bra argument och förklaringar till hur mina texter och ansökningar kan förbättras. Det är en trygghet att känna att jag alltid har starkt stöd i det jag gör och att processen är iterativ. Det är en koncentrerad och stimulerande tid att gå från junior patentkonsult till auktoriserad. Genom Ström & Gullikssons nära samarbete med Advokatbyrån Gulliksson har vi fått möjlighet att lära oss mycket om de juridiska aspekterna och vilken roll vi kan komma att spela som tekniska experter. Det ger också ödmjukhet och förståelse för varför patentansökningar ibland tar tid och att kostnaderna kan bli höga. Jag trodde att traineeprogrammet och yrket skulle vara lite mindre tekniskt än vad det är, men här finns alla möjligheter att gräva ner sig i tekniken. Affärsstrategi med olika slags avvägningar är också är avgörande för patentstrategier vilket ger en otrolig dynamik i frågorna man ställs inför i yrket. En annan aspekt som är väldigt stimulerande är att vi tidigt fått träffa olika slags klienter. Att möta allt från ensamma uppfinnare på start-ups till verksamhetsledare och vd på större bolag är otroligt lärorikt.”

 

Ida Moen Larsson:
Vi får förtroende att pröva oss fram, fundera och resonera oss fram till olika slutsatser för att sen få värdefull feedback

”Det som lockade mig att söka traineeprogrammet var verkligen att få komma igång direkt! Jag hade uppgifter som väntade på mig på skrivbordet från första dagen. Jag trivs med att vi får förtroende att pröva oss fram, fundera och resonera oss fram till olika slutsatser – och att sen få värdefull feedback. Föreläsningarna är ofta interaktiva och vi får ibland utmaningar att lösa tillsammans. För att trivas som trainee tror jag att man behöver kunna växla mellan att jobba självständigt och fokuserat för att sen snabbt släppa, vara utåtriktad och lyhörd under föreläsningar eller i möten med kunder. Hos S&G får vi hela tiden kombinera ”riktigt” jobb med att läsa på och lära oss mer. Ofta kan vi direkt koppla föreläsningarna till det vi jobbar med vilket är ett givande sätt att arbeta och lära sig.

Det är otroligt spännande att få hjälpa kunder med den övergripande ip-strategin. I tillägg till att vara ingenjör har jag också en examen i företagsekonomi och här på S&G får jag stor användning av de kunskaperna i rollen som konsult. Många kunder har jobbat med patent länge och andra inte. En viktig del av vår roll är att på ett pedagogiskt och tydligt sätt kunna förklara hur patentprocessen går till och kunna anpassa vårt arbete till kundens behov. Det finns många olika situationer där ett företags patentportfölj spelar en stor roll. Perspektivet att de ansökningar vi patentkonsulter skriver är en del av något större blev tydligt väldigt tidigt när man fick insikt i andra IP-relaterade ärenden som intrångsmål, Freedom to Operate analyser och diskussioner kring IP-strategi. Gällande intrångsmål får vi också se advokaternas perspektiv när Advokatbyrån Gulliksson berättar om sina erfarenheter om olika fall och intrång.”

Just nu söker vi traineer – läs mer här! 

– Första månaderna hos oss brukar gå otroligt snabbt, och då våra traineer direkt får börja jobba tillsammans med erfarna patentkonsulter får de en snabb, intensiv start och allmänbildning inom patent. Under utbildningens gång kommer insikten hur otroligt komplext patentområdet är, berättar Maria Weineisen i artikeln om hur hon som ansvarig för traineeprogrammet ser på utbildningens upplägg.