Ström & Gullikssons traineeprogram ger grunden inför European Qualifying Examination

9 oktober, 2017

En solid bas av teknikkunskap. Ett stort intresse av att se idéer förverkligas. En vilja att försvara dessa idéer som om de vore dina egna. Det är en bra grund för den som vill bli patentkonsult.
– Att utbilda sig till patentkonsult handlar mycket om att få en förståelse för helheten, våga ifrågasätta och att vara nyfiken och öppen, säger Maria Weineisen, Europapatentombud, som under hösten koordinerar och föreläser på Ström & Gullikssons traineeprogram för nyanställda patentkonsulter.

De nyanställda civilingenjörernaIda Moen Larsson och Georg Wolgast, deltar i traineeprogrammet och har på kort tid fått inblick i variationen av arbetsuppgifter och de utmaningarna som arbetet med patent innebär. Koordinator av traineeprogrammet är Maria Weineisen som rekryterades förra hösten till S&G för sin tekniskt och vetenskapligt breda bakgrund inom  bland annat kemiteknik, organisk kemi, mikrobiologi och immunologi.

– De första veckorna på traineeprogrammet lär man sig mycket och får en god överblick över patentprocessen. Efter ett tag inser man också hur otroligt komplext det är med patent, säger Maria.

Traineeprogrammet sträcker sig över tre terminer med olika delmoment som berör allt från grundläggande patenträtt till utmaningarna i komplicerade patenttvister. Traineerna får även möjlighet att gå externa kurser.

– Det är inspirerande att se våra traineers intresse för språk och teknik och deras målmedvetenhet att lära sig patentjuridik, säger Maria.

Våga göra tankevurpor

Att jobba med andras teknikidéer kräver, förutom goda juridiska kunskaper inom patentområdet, även ett stort tekniskt kunnande och en god språkkänsla. Att vara en god lyssnare och att ha en vilja att bidra till kundens affärsmässiga framgång är också viktigt.

Varje trainee har en handledare och tillhör en grupp av patentkonsulter som arbetar inom samma teknikområden. Arbetsgrupperna är små och de nyanställda får tidigt gå parallellt med en erfaren patentkonsult. Maria menar att mer erfarna patentkonsulter har ett stort ansvar för att bidra till ett arbetsplatsklimat som är öppet och tillåtande. Trivsel och trygghet är en bra grogrund för utveckling.

– På traineeprogrammet ska du våga göra tankevurpor! Patent är komplicerat, men vet du vad du kan, vad du kanske kan, vad du anar och vad du inte kan – då vet du också när du ska be om hjälp. För att utvecklas och lära måste du trivas!

Efter traineeprogrammet kommer traineerna att få fördjupa sig ytterligare inom patentjuridik och förbereda sig för att klara den så kallade European Qualifying Examination (EQE) och därefter kunna kalla sig Europapatentombud.