Ström & Gullikssons traineeprogram – en intensiv och lärorik start

13 februari, 2019

Just nu söker Ström & Gulliksson en ny kull till årets traineeprogram. Programmet sträcker sig över tre terminer med olika delmoment som berör allt från grundläggande patenträtt till utmaningarna i komplicerade patenttvister.
– Första månaderna hos oss brukar gå otroligt snabbt, och då våra traineer direkt får börja jobba tillsammans med erfarna patentkonsulter får de en snabb, intensiv start och allmänbildning inom patent. Under utbildningens gång kommer insikten hur otroligt komplext patentområdet är, säger Maria Weineisen, ansvarig för traineeprogrammet. 

För de som söker till traineeprogrammet krävs en solid bas av teknikkunskap men annan kunskap inom till exempel språk, medicin, ekonomi och juridik eller yrkeslivserfarenhet kan vara en stor fördel och till stor nytta.

– Har du en bred bakgrund och kanske rentav erfarenhet från olika teknikområden är det en klar fördel. Många av oss som jobbar här har läst även andra naturvetenskapliga ämnen än den vi har huvudexamen i eller språk, juridik och ekonomi.

Maria Weineisen understryker att frågvishet och klurighet är en stark drivkraft hos många patentkonsulter. Vad händer om vi skriver så här? Vilka ord kan bäst beskriva detta? Varför nämner vi inte det här? Frågeställningar likt dessa är oerhört viktigt för att kunna skapa en bra patentansökan. Just därför är förmågan att lära sig förklara, motivera och även diskutera en stor del av traineeprogrammet.

– Det i sig ställer krav på att man som person är prestigelös och ödmjuk för att gruppdynamiken ska fungera så bra som möjligt, säger Maria Weineisen som jobbat med den senaste gruppen traineer.

– Det handlar egentligen om att våga! Att våga tänka och även att våga göra tankevurpor, för det gör vi alla. I början handlar det mycket om att ta emot återkoppling och att gång på gång få sina egna utkast och texter rättade. Det är också viktigt att du själv har modet att ifrågasätta och ställa följdfrågor.

En av Ström & Gullikssons konkurrensfördelar som patentbyrå är den kvalitet som levereras i patentansökningarna och under dess handläggning – och kontroll i alla led är en viktig del av den kvaliteten. Arbetet som patentkonsult är omväxlande och patentansökningar kan beröra allt från enklare uppfinningar till komplicerade system som spänner över många olika teknikområden.

– Men oavsett vilken slags ansökan du jobbar med så är jobbet i sig ofta komplext med många infallsvinklar och frågeställningar att ta hänsyn till. Jag ser fram emot att möta nästa omgång av öppna, nyfikna traineer och hoppas att fler civilingenjörer ska upptäcka hur omväxlande, roligt och stimulerande det är att jobba med att skapa och försvara patenträttigheter.

Som trainee hos Ström & Gulliksson får man också en nära inblick i de juridiska delarna kring immaterialrätt. I såväl Stockholm, Malmö som Lund sitter Ström & Gulliksson nära Advokatbyrån Gulliksson som erbjuder ett komplett utbud av tjänster inom immaterialrätt och affärsjuridik, kombinerat med specialistkompetenser inom en rad branscher.

– Under utbildningen föreläser jurister från Advokatbyrån Gulliksson om andra typer av immateriella rättigheter och om domstolsprocesser rörande patent.

Sök till Ström & Gullikssons traineeprogram 2019!
Är du civilingenjör kan Ström & Gulliksson utbilda dig inom den juridik som krävs för att bli en av våra förstklassiga patentkonsulter. Vårt traineeprogram sträcker sig över tre terminer med olika delmoment som berör allt från grundläggande patenträtt till utmaningarna i komplicerade patenttvister. Du får möjlighet att gå de kurser som krävs för att så småningom klara av European Qualifying Examination och tillsammans med din handledare får du tidigt jobba med riktiga ärenden. Mitt på Östermalm, vid Malmö C eller med milsvid utsikt över de skånska slätterna? Nu söker vi traineer till våra kontor i Stockholm, Malmö och Lund!

Läs om fler karriärmöjligheter hos Ström & Gulliksson här!