Strategisk rådgivning för säkra och lönsamma patent
Faror och utmaningar, lösningar och möjligheter. Att muta in ensamrätt, hålla konkurrenterna borta, fånga och förkroppsliga idéer, undvika stämningar eller dyra licensavgifter och att genomlysa befintliga marknader och konkurrenter är alla olika utmaningar som kan hanteras med en genomtänkt patentstrategi.
– Vi är ett innovationsrikt land och bra på att söka patent, men vi inser kanske inte alltid behovet av att tänka strategiskt från start, säger Björn Andersson, partner hos Ström & Gulliksson.
Förenklat menar Björn att det finns tre olika sätt att jobba med strategisk rådgivning inom patentområdet. Ett sätt är att fokusera på att skapa en så god intjäningsförmåga som möjligt genom att stärka positionen på marknaden med egna patent. Ett annat sätt är att hjälpa kunden bygga värden i bolaget med hjälp av patent till exempel inför kapitalanskaffning eller om ambitionen är att göra en tidig exit. Det tredje sättet är att se över och minimera riskerna genom att kartlägga befintliga konkurrenter för att undvika intrång i deras rättigheter. Detta kan samtidigt ge värdefull information om vad konkurrenterna satsar på, både marknadsmässigt och tekniskt.
– Ofta handlar det om att kombinera dessa infallsvinklar på ett vis som passar just kundens verksamhet. I grund och botten handlar det om att maximera kundens lönsamhet, på kort eller lång sikt, säger Björn som gläds åt utvecklingen att allt fler företag förstår värdet av patent och att licensiering kan generera ett stort ekonomiskt värde.
– Det svenska näringslivet har verkligen tagit intryck av de stora företag som tjänar stora pengar på patenterade lösningar och produkter. Se bara på Apple vs Samsung, eller Ericssons ledande arbete med licensiering inom mobiltelefoni. Vi i Sverige är ofta bra på att vara först in på ett nytt teknikområde. På senare år har vi också börjat använda patentsystemet som en grund för att få avkastning på det vi satsar på R&D genom licensintäkter från eftersläntrande företag som drar nytta av att vi gått före och skapat ett nytt teknikområde.
Innovationsprocesser och långsiktiga samarbeten
Ström & Gulliksson erbjuder även möjligheten att skapa interna policies för innovationsprocesser hos företag. Med utgångspunkt i frågeställningar som: Hur ska vi uppmuntra och värna innovationsförmågan bland medarbetarna? Hur delar vi idéer med varandra? Hur främjar vi möjligheten att utveckla dem?
– Det är inte ovanligt att vi hjälper företag att skapa strukturer för dokumentation och intern kommunikation kring detta. Det handlar både om arbetsklimat och om arbetssätt. För att lyckas krävs ett tydligt upplägg, ofta kopplat till ett belöningssystem för uppfinnarna.
Life science ligger i framkant gällande patent rent historiskt, men idag står IT-relaterade innovationer för en växande del av alla patent.
– Om någon säger att det inte går att uppfinna mer i samma snabba takt som nu, så tror jag inte på det. Människan är ju per definition innovativ! Det gäller snarare att anpassa rådgivning och system efter kortare ledtider. Här är det viktigt att både domstolssystemet och patentsystemet hänger med, säger Björn Andersson och sammanfattar grundfilosofin som gör Ström & Gulliksson till en patentbyrå, som förutom tekniska och juridiska kunskaper även har förmågan att utforma affärsstrategier:
– För innovativa företag som vill uppnå lönsamhet krävs långsiktiga samarbeten och ett stort, ömsesidigt engagemang. Vi kan stötta på olika nivåer, i olika skeden och gör det dessutom på ett transparent och enkelt sätt. Bra rådgivning handlar i grund och botten om mänsklig kontakt.
Läs gärna Sydsvenskan 8till5:s artikel om den skånska patentmarknaden om digitalisering och innovativa uppstartsbolag. “Om vi tar den traditionella mekaniska branschen så är den under digitalisering. Många innovationer har alltså en mekanisk grund men också en digital aspekt. Det sambandet finns även inom life science som behöver mycket IT i verksamheten för fortsatt utveckling, säger Björn Andersson.”