Elin Sylvan

”Som patentkonsult får du nära inblick i spännande, innovativa företag”

16 september, 2019

Intressant, engagerande och fascinerande. Så beskriver Europapatentombudet, Elin Sylvan, sitt arbete.
– Jag tycker om utmaningar och att få jobba med alla slags patentfrågor. En stor utmaning ligger i att navigera sig fram i det speciella språk som krävs för att både företag och uppfinnare ska känna igen idéen och att formulera ansökan så att den har bästa möjliga chans att resultera i ett så brett patentskydd som möjligt.

– Jag har svårt att föreställa mig något som skulle kunna vara roligare att jobba med och jag drivs av en målmedvetenhet och fokus på klientens idéer och affärsstrategi, säger Elin Sylvan vars målvetenhet var en stark bidragande faktor till att hon vid första försöket klarade av samtliga tentor vid årets European Qualifying Examination (EQE) för att uppnå titeln Europapatentombud.

Elin lyssnade på en kollegas något kaxiga tips: “skriv alla fyra tentorna på en och samma gång så har du chans på alla fyra”.

– Jag anmälde mig till alla och klarade alla! Jag såg allt jag gjorde på jobbet som en del av mina förberedelser inför tentorna och la mycket tid på studier kvällstid. Det känns otroligt skönt att lyckas på första försöket. För mig var det viktigt att få mina kunskaper objektivt bedömda. Det är en kvalitets och kunskapsstämpel. Många företag och klienter vill också ha auktoriserade ombud.

Snart har Elin varit en del av Ström & Gulliksson i tre år och fick sin auktorisation i juni. Förutom olika roller hos Tele2, Telenor och Bredbandsbolaget har Elin Sylvan tidigare jobbat som granskare på Patent- och registreringsverket. En roll som gett henne god inblick i vad som krävs av en patentansökan.

– Jag vet hur viktigt det är att göra rätt från början och vad som kan vara avgörande under handläggningsfasen av en patentansökan. Under min tid på Patentverket har jag sett många exempel på hur olika ombud och firmor jobbar. Ström & Gulliksson utmärkte sig med genomgående hög kvalitet i både språk, formuleringar och hur de lagt upp sina ansökningar. Vidare har jag också mycket erfarenhet kring sökningar och är extra intresserad av de så kallade undantagen, det som enligt patentlagen inte går att patentera, framförallt datorimplementerade uppfinningar. Mjukvarulösningar är spännande, där handlar det verkligen om formuleringen av själva ansökan och att noga och detaljerat beskriva den tekniska effekten.

För Elin Sylvan var det ett naturligt steg i karriären att söka sig till ombudssidan.

– Att jobba med patent ger många möjligheter och det är berikande att jobba från olika sidor. Jag trodde nog att jag kunde mycket om patent redan när jag jobbade för Patentverket men det är så mycket mer än vad som syns där. Jag går igång både på att fånga kärnidéen och att argumentera vid förelägganden. Klienters behov kan se väldigt olika ut utifrån vem de är men också beroende på var i patentprocessen klienten befinner sig.

Att jobba med patent är ensamt, svårt, komplicerat och tråkigt? Inte alls, säger Elin och menar att det finns en del fördomar om rollen som patentkonsult.

– Visst finns det moment som är riktigt komplicerade och till viss del svåra, men det handlar mycket om att läsa in sig, fråga och förstå och inte minst om att skriva. Att kommunicera helt enkelt! Det är bra att vara bred i sitt tekniska kunnande för att kunna prata om lösningar från olika håll och få fram de förklaringar som krävs. Som patentkonsult får du dessutom nära inblick i spännande, innovativa företag. Det är egentligen märkligt att vi fortfarande är rätt få kvinnor inom patentbranschen då det verkligen är ett kommunikativt och varierande tekniskt yrke.

Christian Arkelius, delägare och kontorschef i Stockholm, gläds med Elin över hennes prestation.
– Redan när Elin började hos oss var det tydligt att hon skulle utvecklas till ett duktigt patentombud och hennes prestation att klara EQE:n vid första försöket visar ju också på det. Elins förmåga att se tekniska detaljer tillsammans med hennes patentjuridiska kunskaper gör henne till en fantastisk spelare att ha i vårt team. Det är en förmån att ha Elin i sitt lag! Hon är skicklig individuellt men alltid med fokus på laget, säger Christian som ser fram emot en höst där Stockholmsteamet med sex Europapatentombud, en Trainee och två paralegals ska fortsätta att erbjuda Ström & Gullikssons klienter förstklassig IP-rådgivning.


Elin Sylvans tips för att välja rätt ombud och patentbyrå

 

Säkerställ rätt teknisk kompetens. “Välj en byrå med bred och varierande kompetens som täcker många teknikområden och som har människor med olika bakgrund och branscherfarenhet. Våra svenska auktoriserade patentombud och Europapatentombud har lång erfarenhet och stor kunskap om nationell och europeisk patenträtt. Flera ombud är dessutom specialiserade på utomeuropeisk patenträtt i exempelvis Kina och USA och vi jobbar regelbundet med vårt etablerade nätverk av experter runt om i världen. Som klient hos Ström & Gulliksson kan du dessutom dra nytta av vårt mångåriga, och nära, samarbete med Advokatbyrån Gulliksson. Advokaterna hos Gulliksson är specialister på immaterialrätt och tillsammans företräder vi klienter i nationella och internationella patentprocesser.”

Bra kommunikation är a och o. “Kommunikation är grunden till ett gott samarbete och den ska vara bra genom hela processen. Som kund ska du känna att din patentbyrå lyssnar och gör sitt yttersta att förstå inte bara din idé utan även hur den kan omvandlas till affärsvärde.”

Be patentbyrån förklara processen. “Ett bra samarbete bygger på förtroende och förståelse. Min utgångspunkt är alltid att ett samarbete ska vara långvarigt. Därför är det viktigt för mig att göra ett bra jobb, hela vägen. Jag värdesätter en öppen, tydlig och kontinuerlig dialog, och mitt mål är att ni alltid ska få bästa tänkbara hjälp, anpassad för just er.”