Snabb teknikutveckling och oväntad konkurrens – grundlig immaterialrättsstrategi är avgörande

17 januari, 2021

Christian Arkelius, nyligen uppmärksammad i den första utgåvan av IAM Strategy 300 Global Leaders, 2021, berättar om utmaningarna med att jobba med immaterialrättsstrategier (också känt som IP-strategier) och glädjen över att Ström & Gullikssons teamwork och arbetssätt inom detta område uppmärksammas. 

En aspekt som gör arbetet med IP-strategier mer utmanande idag än för bara några år sedan är sättet och från vilket håll traditionella bolag utmanas. 

– Jag tycker personligen att den stora utmaningen just nu ligger i hur snabbt teknikutvecklingen går och hur gränserna mellan olika branscher inte är lika konsekventa och fasta som tidigare, säger Christian Arkelius som nyligen utsågs till Global Leader av IAM Strategy 300, och nämner Apple som en av alla utmanare som nu också utgör ett konkurrenthot även inom andra branscher än den de traditionellt själva tillhör:

– Ta till exempel nyheten att Apple kommer att lansera Apple Car om ett par år. Vem hade gissat det för bara några år sedan? Till och med Volkswagens VD kommenterade den nyheten med att han såg ett potentiellt större konkurrenshot från en spelare som Apple än från traditionella fordonstillverkare kommande år. Teknikutvecklingen och affärsmöjligheterna som vi ser idag ställer helt andra krav på att vara anpassningsbar och snabbfotad i en föränderlig värld. Samtidigt som detta ställer nya och utmanande krav på oss patentrådgivare som jobbar med strategifrågor och kommersiell utveckling så är det ju också detta som gör vårt jobb så oerhört spännande och roligt. 

Nära samarbete med Advokatbyrån Gulliksson gynnar klienterna 
En stark och genomtänkt IP-strategi kräver ett flertal olika komponenter och att från början minimera legala risker och minska företagets beroende till externa parter är en komponent. Här ser Christian Arkelius flera fördelar med Ström & Gullikssons mångåriga samarbete med Advokatbyrån Gulliksson. 

 – Jag och mina kollegor har fördelen att vi snabbt, smidigt och vid behov tidigt kan involvera några av Sveriges skickligaste IP-advokater. Det är en enorm fördel att jobba med advokater med gedigen processvana och erfarenheter från tvister. Vårt löpande samarbete med Gulliksson omfattar både kunskapsutbyte, projekt och gemensamma klientuppdrag. Förutom de rent kunskapsmässiga fördelarna med samarbetet är en stark klientfördel tillgången till väloljade team som tillsammans kan ta sig an komplexa frågeställningar.

När det som klient gäller att välja byrå menar Christian Arkelius att det handlar om att hitta en långsiktig samarbetspartner som kan visa på tekniska, juridiska och affärsmässiga kunskaper och erfarenheter och där just erfarenheter väger allra tyngst.

– Jag tycker även att man som klient bör leta efter en partner som är genuint intresserad av ens affär, bransch och närliggande branscher. Finns intresset finns incitamentet att fullt ut lära sig klientens affär och hur branschen fungerar. Att våga släppa in externa rådgivare i strategiska frågor är modigt men att ge det förtroendet är enda sättet att kunna jobba tillsammans på ett givande sätt. Självklart ska man välja en byrå vars tjänster omfattar skapande och hantering av rättigheter, strategisk rådgivning, bedömningar, juridiska tjänster, bemanning och utbildning och allt som krävs för att skapa och upprätthålla värdefulla patentskydd.

Gemensamma framgångar och individuella utmärkelser 
Under 2020 har flera av Ström & Gullikssons medarbetare uppmärksammats och Ström & Gulliksson har årligen blivit rekommenderade av flera oberoende rankinginstitut som en ledande patentbyrå. S&G ingår även i det fåtal patentbyråer som rekommenderats för sitt arbete inför Europeiska patentverket (European Patent Office, EPO), utvald som en av de sex byråer utanför Tyskland och England och av totalt 26 stycken som anses ”highly recommended”. Utmärkelser är något som Christian Arkelius ser som resultatet av hela byråns gemensamma kompetens.

– Att enskilda patentkonsulter uppmärksammas är naturligtvis glädjande och viktigt, men utan stöd, samarbete och lärande från andra människor når du aldrig toppen. Då vi jobbar i täta team och har en uttalad kultur att samarbeta och handplocka exakt den kompetens som respektive klient behöver är det ett bevis på att vi tänker och jobbar på rätt sätt. Vårt team har lång erfarenhet och djup kunskap om nationell och europeisk patenträtt och erkännanden och utmärkelser är viktiga för både individen och företaget som helhet. 

Mer om utmärkelsen IAM 300 Global Leaders (på engelska): 
Christian Arkelius, partner at Ström & Gulliksson, has been selected as one of this year’s IAM Strategy 300 Global Leaders. The inaugural digital edition of the guide identifies the individuals who are leading the way in the development and implementation of strategies that maximize the value of IP portfolios. The guide draws from the worlds of private practice, consulting and other service providers, with specialists from the major IP markets in the Americas, Europe and Asia. Based on market feedback IAM says: “Christian Arkelius collaborates well with in-house counsel and others to develop smart IP strategies. There is never a hidden agenda with him – he purely seeks the best, most efficient and cost-effective solutions for his clients.”

Läs gärna hela intervjun (på engelska) med Christian Arkelius här.

Även Advokatbyrån Gullikssons Mattias Malmstedt har fått utmärkelsen.