“Samarbetet med med Advokatbyrån Gulliksson innebär ett vasst erbjudande och unik service till våra kunder”

6 mars, 2020

Det personliga mötet med klienter. Insyn i både forskning och utveckling och affärsidéen. Långvariga samarbeten. Det är vad som driver Europapatentombudet Fredrik Carlsson som nyligen har uppmärksammats av Who’s Who Legal. 

Ur Who’s Who Legals motivering av Fredrik Carlsson: “his broad practice, which navigates clients through the gamut of patent matters – from drafting applications to handling oppositions and appeals”. 

– Att uppmärksammas för detta gör mig naturligtvis glad! Jag är bra på att lösa komplicerade patentärenden, inte minst vid muntliga förhandlingar, och har erfarenhet av överklaganden och invändningar. Det gör att jag har kompetens och vet hur man bäst formulerar en ny patentansökan så att man inte hamnar i några fallgropar i ett senare skede, säger Fredrik Carlsson och berättar att han hela tiden har klientens affär och affärsidé i åtanke och låter det styra hur skyddet skall utformas. 

– Det är ett intressant arbetet att ha insyn i företag under lång tid, att se hur de försöker kommersialisera uppfinningar och hur de har fått finansiärer, drabbats av bakslag och framgångar och se hur saker och ting utvecklas. Jag är nyfiken på affären. Sen det tekniska och möjligheten att få se saker först. Många av mina kunder är otroligt duktiga forskare.

Att hålla sig ajour med utvecklingen av patentpraxis både i Sverige och vid EPO inklusive vid Board of Appeal vid EPO är lika självklart som att hålla kolla på alla små detaljer i en uppfinning som senare kan vara avgörande, menar Fredrik.

– Regler kring prioritet kan vara svårt att förstå och det finns mycket att överväga gällande val av land. Inte bara var man vill sälja, var man tillverkar, var konkurrenterna finns och vad det kostar i olika länder utan även att veta hur rättssystemet fungerar i olika länder. Startups och enskilda entreprenörer är ofta drivna och vill framåt överallt, då kan vi ge strategiska råd och även ge input på i vilka länder det är svårt eller mindre lätt att beivra intrång. En stor del av mina uppdrag är formulera hållbara patentstrategier och att förklara och förfina.

När Fredrik anslöt till Ström & Gulliksson för drygt tre år sedan var det för att han såg fördelarna med byråns storlek, synen på samarbete och att jobba för långvariga relationer och inte minst samarbetet med Advokatbyrån Gulliksson. 

– De flesta av mina tidigare kunder och uppdrag följde med mig hit vilket visar hur viktig den personliga kontakten mellan företag och patentkonsult är. Man får ofta en djup förståelse och insikt både i kundernas affärer och i deras teknik. Samtidigt är det viktigt att vara ödmjuk för att man som konsult aldrig är bättre än sitt senaste jobb och insats. Kundernas behov kan också ändras inom ett teknikområde. Då är det bra att jobba på en byrå som Ström & Gulliksson där vi har bred kompetens och en mängd olika erfarenheter och bakgrunder. Här får kundens behov avgöra och de uppskattar när jag rekommenderar någon annan teknikkunnig. 

För Fredrik är även det nära och naturliga samarbetet med Advokatbyrån Gulliksson en viktig fördel han gärna berättar om i nya uppdrag.

– Samarbetet mellan våra byråer är väldigt bra och det gynnar verkligen våra kunder samtidigt som den nära kontakten med Gulliksson välrenommerade och kunniga advokater leder till en naturlig kompetensutveckling för oss som jobbar här. Vi har ett vasst erbjudande som ger våra kunder en unik service.

Fredriks tidigare uppdrag vittnar om såväl intresse som en enorm bredd och här ryms bland annat materialteknik, batteriteknik och livsmedelsteknik och katalytiska ytbeläggningar, återvinning av cellulosabaserade textilier och framställning av biobränsle. 

– I grunden är jag kemist men jag är intresserad av otroligt mycket mer än så. Jag är nyfiken av mig och vill alltid veta hur saker fungerar. Det tror jag är en grundförutsättning för att vara en bra patentkonsult. Det skadar heller inte att ha tålamod och uthållighet.