Rekordmånga svenska börsnoteringar inom life science ökar riskerna för investerare

30 oktober, 2020

Rekordmånga Life Science bolag väljer att börsnotera sig i Sverige. I dag finns 194 noterade bolag inom life science-sektorn i Sverige, vilket är 30 procent fler än för fem år sedan. Det är enbart USA och New York-börsen som har fler noterade life science-bolag.

– Om du driver ett bolag inom life science och du ska ta fram ett läkemedel så är det lättare att finansiera det över börsen i Stockholm än någon annanstans i världen, förklarar Jonas Söderström, redaktör för Biostock, Skandinaviens ledande nyhets- och analystjänst med fokus på life science-sektorn i en nyligen publicerad artikel i Dagens Industri.

Andra förklaringar till intresset för Sverige är vår starka tradition av innovation, bra universitet som ger bra förutsättningar att omvandla idéer till bolag, men även att vi har ett extremt aktivt småspararkollektiv som inte drar sig för att satsa såväl besparingar som pensionspengar på den här typen av innovationsbolag. Ström & Gulliksson har kunder inom olika teknologiområden och har under senare år på nära håll bevittnat hur Sverige alltmer blivit ett nav för innovationer.

Hur bör man tänka som investerare?
I Dagens Industris artikel poängteras hur viktigt det är som investerare att känna till riskerna och att det är av största vikt att koll på vilka förutsättningar life science-bolagen har innan man satsar pengar i dem.

– Dels är verksamheterna komplexa i sig och samtidigt har man kanske inte koll på en livscykel för ett life science-bolag, alla faser som måste kommas genom, hur lång tid de tar och framför allt hur mycket varje fas faktiskt kan kosta. Har man inte koll på det är risken stor att man som småsparare blir bränd, menar Söderström.

Fredrik Carlsson, Europapatentombud hos Ström & Gulliksson, förklarar hur man som investerare kan minimera sitt risktagande:

– För ett mindre startup ligger det allra största värdet i de immateriella rättigheterna och därför måste en investerare noga kontrollera dessa där även patent ingår. Här är viktigt att även kontrollera att ingen annans patent blockerar. Annars kan det komma obehagliga överraskningar senare.

Grundlig företagsanalys
Ett bra sätt att skapa sig en bild av bolaget, dess immateriella rättigheter och inte minst patenten är att genomföra en så kallad Due Diligence. Dessa brukar delas in i olika delanalyser med olika fokus, till exempel juridisk, kommersiell, finansiell, miljörättslig och immaterialrättslig analys.

Är man van att göra den här typen av analyser kan man snabbt och kostnadseffektivt hitta eventuella svaga punkter. Det är viktigt att anlita någon med lång erfarenhet eftersom det inte alltid är lätt att upptäcka potentiella problem i en patentportfölj.

Ström & Gulliksson kan tillsammans med Advokatbyrån Gulliksson, en av de största advokatbyråerna i Sverige vad gäller immaterialrätt, hjälpa till med en komplett Due Diligence såväl som delanalyser.

– Vi har mångårig erfarenhet att jobba tätt med life science-bolag och har många patentombud inom Life Science. Dessutom har vi ett unikt samarbete med Advokatbyrån Gulliksson vilket underlättar eftersom en komplett Due Diligence brukar göras av specialister med olika erfarenheter, berättar Fredrik.

Kontakta någon av våra patentkonsulter som arbetar med life science:

Fredrik Carlsson

Tiolina Östergren

Magnus Berglund

Maria Weineisen

Albin Persson

Erik Broströmer

Ida Moen Larsson

Rikard Roos