Intensiv startsträcka för Ström & Gullikssons traineer

9 oktober, 2019

Tidigare i höstas välkomnade Ström & Gulliksson årets traineer. Tiolina Östergren, Nastasia Andersson och Emil Tostrup konstaterar att de första veckorna på traineeprogrammet har gått snabbt och varit lärorika.

Ovant och nytt? Eller bara spännande och utmanande? Både och. Så låter det när vi träffar de nya traineerna hos Ström & Gulliksson som redan involveras och från dag ett är en del av byrån med nära kontakt till handledare, kollegor och även kunder.

– Jag har redan fått följa med på kundmöten och inser att i grund och botten är det ju människor man har att göra med. Jag känner mig ödmjuk inför att våra kunder är experter på just det de utvecklar och lär mig massor av att få vara med, säger Emil Tostrup som studerat datateknik vid Lunds Tekniska Högskola.

För Emil Tostrup, som till en början haft tankarna på att jobba med systemutveckling, är inte patentbranschen i sig något nytt. Flera av hans nära familjemedlemmar har erfarenhet från patentbranschen, och han gjorde dessutom sitt examensarbete hos Ström & Gulliksson

– I och med detta fick jag en unik inblick i vilka typer av frågeställningar man som patentkonsult brottas med. Känslan var nästan omedelbart positiv. Arbetsmiljön är motiverande på alla sätt och vis och det det finns uttalad förväntan att vi som byrå ska leverera hög kvalitet i alla led, säger Emil Tostrup och berättar om den tydliga förväntan som finns både att lära men även att delta och själv bidra.

– Variationen av erfarenhet och bakgrund här innebär att alla medarbetare var och en besitter individuell kunskap. Här finns en nyfikenhet på oss traineer som kommer med ny kunskap från universitetet.

Nastasia Andersson är likt Emil nyutexaminerad och hör till Malmökontoret. Hon har läst teknisk nanovetenskap vid Lunds Tekniska Högskola och som trainee tillhör hon Ström & Gullikssons mekanik-team.

– För mig var det avgörande att det företag jag skulle börja hos var välkomnande och att arbetsmiljön ger plats för egen utveckling, nyfikenhet och balans i livet. Många företag känns alldeles för stora och anonyma men Ström & Gulliksson kändes rätt redan under rekryteringen. Som en av tre traineer finns ingen risk att bli en i mängden och vi har integrerats snabbt i företaget.

Alla tre traineer uppskattar de gemensamma utbildningsdagarna. Möjligheten att löpande träffa varandra och utbyta erfarenheter känns tryggt och ger också förutsättningar att snabbare komma framåt.

– Det går otroligt fort och det är mycket information på en relativ kort tid som vi ska ta in. Utbildningsdagarna ger utrymme för både repetition och fördjupning, säger Nastasia.

– Jag såg verkligen fram emot att få utveckla mitt språk och kombinera mitt tekniska kunnande med förmågan att skriva väl. Det jag hade underskattat var hur otroligt roligt det är att ta del av en mängd olika uppfinningar! Här kommer jag att få använda kunskaper från min utbildning som jag inte använt när jag jobbat tidigare. Det handlar om problemlösning genom vetenskapliga fakta, säger Tiolina Östergren, som tillhör Stockholmskontoret och som tar med sig några års arbetslivserfarenhet.

Sedan examen i molekylär bioteknik i Uppsala har hon hunnit jobba på tre olika läkemedelsföretag, dels med kvalitetskontroll och kvalificering men även på ett forskningsföretag som väckte tankarna om att jobba med patent.

– Jag hörde ett lunchföredrag om patent och insåg hur viktigt det var och att det verkade klurigt, utmanande och intressant. Förväntningar som verkligen redan har infriats! Från dag ett har välkomnandet varit fantastiskt och det var bara att köra igång med att jobba med egna texter och arbetsuppgifter som granskas och ges feedback på, säger Tiolina som uppskattar att tidigt få vara med och bidra.

Patentbranschen i sig, och de karriär- och utvecklingsmöjligheter som finns, är något som lockar dem alla tre.

– På ett personligt plan är det en bransch som ger mig möjlighet att hålla igång mitt språk och mitt intellekt och få ny kunskap. Det finns ingen risk att fastna på ett och samma ställe. Som patentkonsult ser jag fram emot att överraskas av allt som sker i internationella, innovativa miljöer och att få jobba med kunder från de branscher som ligger i framkant, säger Nastasia och får medhåll av sina trainee-kollegor.

Tiolina Östergren berättar om sin drivkraft:
– Jag tycker om känslan att få vara med och bidra till en viktig del av teknikutvecklingen. Vissa kanske ser patent som ett sätt att skydda och låsa kunskap, men i grund och botten leder det till att mer utveckling möjliggörs. Att få patent ger många nystartade forskningsbolag förutsättningarna att lyckas. Patent är en stark faktor när det gäller att överleva som företag och ett bra skydd kan ge kraft, tid och inte minst ekonomiska möjligheter att fortsätta utveckla.

Traineeprogrammet – första steget mot European Qualifying Exam

– Vi låter våra traineer direkt komma in i våra olika team för att tillsammans jobba med med erfarna patentkonsulter. Det är en snabb och intensiv startsträcka med stort fokus på och allmänbildning inom patent, berättar Maria Weineisen, ansvarig för traineeprogrammet.
Ström & Gullikssons traineeprogram sträcker sig över tre terminer med olika delmoment som berör allt från grundläggande patenträtt till utmaningarna i komplicerade patenttvister.

– På samma gång som våra traineer får jobba med riktiga case ger vi utrymme åt gemensamma utbildningsdagar och erfarenhetsutbyte. Målet är att de, steg för steg, med vårt stöd ska känna sig redo att ta de svåra examinationer som krävs för att bli auktoriserade Europapatentombud.

Traineer hos Ström & Gulliksson får också en nära inblick i de juridiska delarna kring immaterialrätt och under utbildningen föreläser jurister från Advokatbyrån Gulliksson om andra typer av immateriella rättigheter och om domstolsprocesser rörande patent kan gå till.