Full rörelsefrihet och starka patentskydd – grunden i Coxa Carry

22 maj, 2018

Trenden är stark. Allt fler lägger allt mer pengar på avancerad sportutrustning och kraven på full rörelsefrihet och komfort är höga. 
– Att som företag ha en välrenommerad byrå som Ström & Gulliksson i ryggen ger styrka och värde och är en kvalitetsstämpel för både intressenter, banker och investerare, säger Coxa CarrysVD och grundare, Claes Bergkvist.

  • Coxa Carry backpack är en helt ny svensk innovation, en ryggsäck med ett bärsystem som både är ergonomiskt och – patenterat.
  • Coxa Carrys ergonomiska bärsystem – lägger all vikt på dina höfter istället för axlar och nacke, ett bärsystem som tydligt skiljer sig från andra system.
  • Bärsystemet ger axlar och armar total rörelsefrihet och har inga skavande remmar i armvecken. Det följer kroppens rörelser och stannar samtidigt på plats. Coxa-spännet, är exklusivt framtaget för Coxa Carry.

Uppstickaren Coxa Carrys ryggsäckar har snabbt blivit en favorit bland elitidrottare och motionärer.

– Min idé var att skapa en ryggsäck med ett smart bärsystem som varken begränsar eller ger förslitningsskador, berättar Claes Bergkvist, som själv har ett förflutet som ung inom scouterna. Med viss vånda minns han vandringarna som ett evigt släpande på ryggsäckar med stålram och tunna läderremmar. Många vandringar och år senare, köpte han en symaskin, började skapa de första prototyperna och därmed grunden för företaget.

– Jag har alltid identifierat problemen och sedan försökt att hitta en lösning för förbättring, berättar Claes som är ingenjör i grunden och har mångårig erfarenhet som auktoriserad revisor.

– Mitt affärsintresse har alltid varit stort. Coxa Carry har hela tiden haft som mål att skapa en ryggsäck i världsklass. För att lyckas med det och dessutom skydda affärsvärdet patenterades bärsystemet 2012.

– Ström & Gulliksson har från början visat ett stort engagemang och startade med att gå tillbaka till prototypen och granska om skyddsomfånget var formulerat på rätt sätt. Parallellt med detta gjorde företaget ytterligare produktutvecklingar som vi lämnade in nya ansökningar på, säger Viveka Anderberg.

I sin roll som patentkonsult är hon alltid mån om att sätta sig in i kundens situation under patentprocessens gång, och förstå dennes funderingar och frågor.

– Det är givande att se hur vårt aktiva arbete har gett resultat här, säger Viveka Anderberg och berättar att arbetet med just Coxa Carry även har omfattat en lärorik process:
– Då processen med att ansöka om patent redan hade påbörjats när vi fick förtroendet att ta över, fick vi direkt ta tag i utmaningen att förstärka och förbättra skyddet. Tillsammans med Coxa Carry har vi byggt upp ett starkt IP-skydd.

Coxa Carry har i dagsläget sökt patent för tre olika typer av snarlika bärsystem. Idag har företaget tre patent i Sverige, ett i USA och två i Sydafrika.

– Ska man bygga ett hus måste man lägga grundplattan ordentligt. Att som företag ha en välrenommerad byrå i ryggen ger styrka och värde och är en kvalitetsstämpel för både intressenter, banker och investerare, säger Claes och understryker vikten av att hitta rätt patentbyrå:
– Jag visste att ska Coxa Carry lyckas måste det finnas patent och jag var beredd på att det krävdes uthållighet. Att samarbeta med patentkonsulter som även har förmågan att fokusera på bolagets förutsättningar, idag och i framtiden, och som har en förståelse för den marknad företaget arbetar med, har varit avgörande.

Som patentbyrå strävar Ström & Gulliksson efter att inte bara skydda mot intrång utan även bidra till att ge produkten förutsättningar att bli lönsam. Det underlättas i takt med att allt fler företag förstår vikten av att tidigt ta kontakt för att påbörja samarbetet med en patentbyrå.

– Det är viktigt och ibland helt avgörande att allt blir rätt gjort från början. Först då kan kunden i patentansökan få ut så mycket som möjligt av sin idé och innovation. Vi är gärna med redan vid ritbordet, säger Viveka Anderberg och menar att det i grund och botten handlar om ömsesidigt förtroende:
– Vårt samarbete med Coxa Carry är aktivt och löpande. Det händer också att vi får påminna våra kunder om att tänka till redan vid utvecklingsstadiet och när de tar de allra första stegen vid utveckling av nya produkter.

Claes instämmer:
– För att vi tillsammans med patentbyrån skall kunna utforma patentkraven, måste de ha tillgång till all information om innovationen. I processen för att nå de slutliga optimala patentkraven, är det av yttersta vikt att innovatören och patentkonsulten förstår varandra fullt ut. Jag har ett mycket stort förtroende för Viveka. Det finns en kraft i att välja en större byrå, här finns erfarenheten och tyngden. 

Ström & Gulliksson utför regelbundet undersökningar som omfattar grundliga granskningar i patentdatabaser och detta är något som ofta rekommenderas.

– Det finns så otroligt mycket mer att identifiera och granska än det företagen själva kan hitta genom att googla. När vi granskar liknande innovationer eller uppfinningar bär vi också med oss djup kunskap och förståelse för hur patentverken gör sina bedömningar, säger Viveka Anderberg.

Att sen gå vidare och utforma själva patentansökan handlar om ständiga avvägningar. Bred ansökan som kräver argumentation? En snäv ansökan som går lite snabbare? Komplettera befintlig ansökan eller skapa en helt ny?

– Gällande just Coxa Carrys ryggsäckar var det viktigt att definiera exakt hur och på vilket sätt själva bärsystemet de utvecklat är unikt. Innovationshöjden ligger i hur detta görs, utan innovationshöjd ingen möjlighet till patent. 

 

Mer om Coxa Carry:

  • Coxa Carry backpack är en helt ny svensk innovation, en ryggsäck med ett bärsystem som både är ergonomiskt och – patenterat.
  • Coxa Carrys ergonomiska bärsystem – lägger all vikt på dina höfter istället för axlar och nacke, ett bärsystem som tydligt skiljer sig från andra system.
  • Bärsystemet ger axlar och armar total rörelsefrihet och har inga skavande remmar i armvecken. Det följer kroppens rörelser och stannar samtidigt på plats. Coxa-spännet, är exklusivt framtaget för Coxa Carry.
  • Gällande varumärken och mönsterskydd har Coxa Carry dels varumärkesskydd för Coxa Carry på några av bolagets viktigaste marknader, dels sökt och fått skydd för mönster och varumärke för att skydda utseendet av bärsystemet, spännet, COXA samt logotypen “X”.
  • Idag har bolaget 33 delägare.