Christian Arkelius – om lagarbete och att ha svart bälte i flexibilitet
Som partner på Ström & Gulliksson och kontorschef för byråns Stockholmskontor lovordar Europapatentombudet Christian Arkelius lagarbete. Samtidigt har hans syn på prestation och perfektion förändrats radikalt sedan han blev förälder.
Patenträtt är ett område som kräver en kombination av många färdigheter. Färdigheter som spänner över teknik, juridik och företagsaffärer. För Christian Arkelius är dessutom samarbete och lagarbete avgörande för att lyckas. Det gäller såväl samarbetet med kollegorna på S&G som det lag- och samarbete som uppstår med de kunder Christian och hans kollegor är rådgivare för.
– Jag älskar att jobba i en miljö där idéer delas! Som patentkonsult blir man bortskämd med ett ständigt utbyte av kunskap och erfarenheter. Det är dessutom en självklarhet att vi alla jobbar för att nå hela vägen fram till tydligt utpekade mål.
För Christian är lagarbete inte bara viktigt i sitt yrkesliv utan i allra högsta grad även på hemmaplan. Idag är han tvåbarnspappa, men föräldraskapet fick en skakig början med stor ovisshet. Det visade sig tidigt att allt inte skulle gå som på räls för Christians förstfödda barn. Istället avlöste undersökningarna varandra och när hörselnedsättningen var ett faktum insåg den nyblivna familjen att det verkligen inte går att styra över eller med egen kraft påverka allt som sker i livet. Plötsligt handlade det om att ta sig igenom tuffa utmaningar utan tydliga mål tillsammans.
– Hörselnedsättningen var det första som upptäcktes och sen var det som att det rullade det på med utredningar av olika slag. Är det något jag lärde mig under de första åren som förälder är det att kunna leva med ovisshet och att allt faktiskt inte är i ”din kontroll”, säger Christian. Jag tror också jag lärt mig att hantera motgångar på ett bättre sätt, fortsätter Christian.
– Genom att få ett barn med olika funktionsnedsättningar har jag fått förändra synen på människor, inte minst på mig själv. Jag var perfektionist under min studietid på Chalmers, oavsett vad det gällde. Det insåg jag nog inte då, men det vet jag nu. Idag är jag mer ödmjuk och har fått omvärdera mycket. Allt går inte att kontrollera och styra. I många situationer, privata såväl som i rollen som patentkonsult, gäller det snarare att tänka till, rikta om och finjustera sitt tillvägagångssätt och sin strategi.
Idag 13 år senare konstaterar han att det periodvis är en del av vardagen att ha många kontakter med olika instanser för att få rätt diagnos, vård, hjälp och stöd. Philip som snart är 14 år har, förutom hörselnedsättningen, diagnostiserats med den neuropsykiatriska funktionsnedsättningen autism och även lätt intellektuell funktionsnedsättning.
– Från att själv varit väldigt prestationsstyrd är min syn på prestation i stort helt annorlunda numera. Jag bryr mig inte om prestation som sådan i Philips fall, jag måste ibland helt bortse från prestationen till och med. Istället behöver jag helt och hållet utgå från just Philip som individ och se till hans individuella förutsättningar. Jag är också angelägen om att han först och främst mår bra och brukar tänka ‘mår han bra, så gör han bra’. Det tänket försöker jag också att tillämpa i mitt ledarskap och som kollega numera. På en patentbyrå som Ström & Gulliksson är kompetens, engagemang och drivkraft något vi ser som en självklarhet och våra medarbetare är högpresterande. Men likväl handlar det om att ge medarbetare rätt förutsättningar och verktyg för att de ska må bra och därmed ha rätt förutsättningar att kunna prestera , och få känna att de lyckas, på ett individuellt plan.
Energi, fokus och svart bälte i flexibilitet
På LinkedIn är Christian en av Ström & Gullikssons mest aktiva medarbetare. Här hittar han snabbt både inspiration och intressanta nyheter från branschen och ser till att ha koll på spännande företag. Men han delar även med sig av egna inlägg. Genom åren har han då och då gläntat på dörren till sin vardag där han likt andra NPF-föräldrar jonglerar mellan karriär och tidskrävande insatser för att ge sitt barn bästa möjliga förutsättningar. När han i våras uppmärksammade årsdagen för International Cochlear Implant Day blev reaktionerna oväntat många.
“Idag firar vi att det nu finns möjligheter för döva barn och vuxna att återskapa ett sinne genom att få ett cochleaimplantat inopererat. Självklart krävs efterföljande språkträning för att fullt ut kunna lära sig höra/tala, men vilken möjlighet det ändå inneburit! Idag hör ca 1 miljon barn och vuxna världen runt med hjälp av CI! Happy #worldcochlearimplantday! #årsdag #66år #worldcochlearday #cochlearimplantday #innovation #pushingboundaries”
Christian berättar:
– Jag minns fortfarande när Philips cochleaimplantat (CI) kopplades in första gången efter operation. Den blicken när han kunde höra oss och omgivningen…ja, det var en helt magisk känsla som inte går att göra rättvisa med ord.
– För mig har det hjälpt att vara öppen med Philips svårigheter och vad det innebär för oss som familj, vi är verkligen inte ensamma. Det kan vara värt att tänka på i mötet med människor som likt oss har barn med extra behov och särskilda utmaningar: det du hör och ser när du träffar oss “funkisföräldrar” är bara toppen av ett kompakt isberg som pågår där under. Många av oss har svart bälte i flexibilitet, säger Christian som är tacksam över att arbeta i en roll och med uppgifter han verkligen brinner för.
– För mig är det helt avgörande att jobbet ger energi! Att hitta kreativa, proaktiva och strategiska IP-lösningar, bygga upp personliga relationer som varar och utvecklas över tid och där tillit utgör kärnan. Allt det är energigivande för mig och också något jag tycker är avgörande för att lyckas som patentkonsult.
Som bäst trivs han när han får bevis på att det jobb han gör verkligen har betydelse.
– Det är enorm tillfredsställande att få vara med om att göra skillnad för våra kunder. En av våra kunder berättade i våras att de var angelägna om att få ett snabbt patentskydd i Europa för deras fortsatta företagsresa. Jag och vårt team runt den här kunden vet att detta inte alltid är så lätt – ibland kan patentprocessen upplevas vara långsam. Men vi gjorde detta till en utmaning och jag tycker att vi har gjort precis allt för att accelerera den här processen – vi har begärt påskyndad granskning, svarat på alla myndighetsförelägganden rekordsnabbt och ringt patentverket för att ytterligare påskynda processen. Idag fick jag reda på att allt är klart och kunden har ett beviljat patent som är i kraft i ett stort antal länder i Europa. Det i sig ger energi! Särskilt när jag vet hur otroligt betydelsefullt det är för deras affär.
Europapatentombud Edmund Lobb om Christian:
”Christian har byggt upp teamet i Stockholm från ett litet till ett större på tio kunniga, dedikerade och hängivna medarbetare. Han har på ett strategiskt genomtänkt sätt skapat ett team där våra individuella styrkor kompletterar varandras. Jag känner att alla i vårt team lär sig och drar nytta av Christians erfarenhet och skicklighet och genom hans stöttande personlighet ger möjlighet att utvecklas. Patentombud, ansvarig för Stockholmskontoret och NPF-förälder, som individ är Christians förmåga att balansera dessa tre krävande roller, något vi är många som beundrar och imponeras av.”
Ström & Gulliksson stödjer Hjärnfonden
Hjärnfonden finansierar framstående forskning genom utdelning av stipendier och bidrag. Alla drabbas av hjärnans diagnoser. Är det inte vi själva så är det någon i familjen. Eller en vän. Men ju mer stöd den livsviktiga hjärnforskningen får, desto mer hopp kan ges till drabbade och anhöriga.
Hjärnfonden finansierar grundforskning och klinisk forskning om hjärnan och andra delar av nervsystemet genom stöd i form av stipendier och bidrag till kvalitetsgranskade ansökningar. Hjärnforskning är helt nödvändig för att förebygga och bota de sjukdomar, skador och funktionsnedsättningar som drabbar hjärnan.
Hjärnfonden delar varje år ut forskningsbidrag om minst 600 000 kronor per år i antingen ett, två eller tre år till etablerade forskare inom neurovetenskap vid svenska universitet och högskolor samt stipendier om 300 000 kronor till forskare som nyligen avlagt doktorsexamen.
Lär känna fler från Ström & Gullikssons team!
I en serie artiklar presenterar vi medarbetare och olika team inom Ström & Gulliksson som alla ger sin bild av branschen, yrket och engagemanget för kunderna. Här är direktlänkar till ett urval, resten hittar du under “Nyheter & artiklar”:
Polly El Habti Westerlind
Patentombud med stort samhällsengagemang
Nastasia Andersson
Språkbegåvat patentombud med sinne för detaljer
Erik Broströmer
Nya perspektiv som forskare i Peking
Edmund Lobb
Konsten att balansera affärs- och patentstrategi
Karin Engdahl
Nyfiken och engagerad i rollen som patentombud
Tiolina Östergren
Om totalenergi, service och viljan att vinna